Houdbaarheid Azijn

Het levensmiddel azijn heeft vele toepassingen en soorten. Bekend zijn vooral de natuurazijn, witte- en rode wijnazijn, kruizenazijn en de balsamico azijn. Ongeopend is azijn onbeperkt houdbaar. Het kan zijn dat er in de loop der jaren wat bezinksel in de fles ontstaat. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de azijn. Hieronder lees je wat de houdbaarheid van azijn is.

Houdbaarheid azijn

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Alle soorten open azijn1 jaarn.v.t.Liever niet
AzijnOnbeperkt houdbaarn.v.t.Liever niet
Balsamico azijnOnbeperkt houdbaarn.v.t.Liever niet
WijnazijnOnbeperkt houdbaarn.v.t.Liever niet
Rode wijnazijnOnbeperkt houdbaarn.v.t.Liever niet
Witte wijnazijnOnbeperkt houdbaarn.v.t.Liever niet

Hoe kun je vaststellen of azijn niet meer goed is?

De houdbaarheidsdatum van azijn geeft aan tot wanneer de kwaliteit van het product gewaarborgd is. Na het verlopen van de datum kan de smaak, kleur en geur minder worden. De azijn kan van kleur veranderen, sterker gaan ruiken of zelfs troebel worden. Ook dan is de azijn in principe gewoon nog goed.

Wat als er witte vlokken op de azijn zitten?

Moederazijn
Moederazijn – het ziet er niet fris uit maar is ongevaarlijk.

Bij biologische azijn kan het voorkomen dat er witte vlokken ontstaan bovenop de azijn. Dit heet roomgist en kan geen kwaad. Deze gist is licht tot lichtgrijs. Je kan dit eraf scheppen of met een vergiet wegnemen. Zolang de azijn minder dan een jaar open staat is er niks aan de hand. Dat komt omdat het zuur in azijn juist bedoeld is om schimmels te doden.

Wat als er een geel laagje op mijn azijn ontstaat?

In zeer zeldzame gevallen krijg je een geel laagje op jouw azijn. Dit is de azijnmoeder. Deze bacteriën kan je gebruiken om nieuwe azijn te maken. Dit ziet er zeer onsmakelijk uit maar is ongevaarlijk voor consumptie. Schep de moederazijn eraf en je kunt de azijn gewoon gebruiken.

Hoe lang kan je azijn bewaren?

Een fles ongeopende azijn is in principe onbeperkt houdbaar. Er geldt een minimum termijn van 10 jaar voor azijn. Je zult zien dat op veel flessen azijn tegenwoordig geen THT datum meer staat. Zolang je de azijn in een keukenkastje bewaart, is er dus niks aan de hand.

Nadat je een fles azijn geopend hebt, neemt de houdbaarheid af. De kwaliteit wordt niet meer gewaarborgd na 1 jaar. Maar het kan zomaar zijn dat jouw azijn daarna nog goed is. Dus kijk voorzichtig of jouw azijn nog goed is.

Let op: er zijn “azijn” soorten in omloop die eigenlijk geen echte traditionele azijn zijn. Aan deze azijn is bijvoorbeeld maïszetmeel, glucose of druivensap toegevoegd. Daardoor neemt de houdbaarheid enorm af. Die suikers zijn namelijk een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën en schimmels.

Hoe lang kan je wijnazijn bewaren?

Houdbaarheid AzijnWijnazijn is in principe net zolang houdbaar als normale azijn. Wel neemt de kwaliteit sneller af. Dat komt omdat bij wijnazijn meer andere stoffen zijn toegevoegd. Je zult zien dat de kwaliteit een stuk sneller afneemt.

Hoe lang kan je witte wijnazijn bewaren?

Een ongeopende fles witte wijnazijn kan je onbeperkt bewaren. Een geopende fles witte wijnazijn is 1 jaar kwaliteit gewaarborgd. Daarna moet je zelf kijken, ruiken en proeven of de azijn nog goed is.

Hoe lang kan je rode wijnazijn bewaren?

Een ongeopende fles rode wijnazijn kan je onbeperkt bewaren. Een geopende fles rode wijnazijn is 1 jaar kwaliteit gewaarborgd. Daarna moet je zelf kijken, ruiken en proeven of de azijn nog goed is.

Kan azijn bederven?

In principe niet. Een ongeopende fles azijn is onbeperkt houdbaar. Van een geopende fles azijn wordt alleen gezegd dat na 1 jaar de kwaliteit niet meer gewaarborgd kan worden.

Azijn kan je het beste in een keukenkastje bewaren. Zorg dat het koel en donker is. Dan blijft de kwaliteit van de azijn het beste.

Witte azijn kan je het beste in een keukenkastje bewaren. Zorg dat de azijn op een koele en donkere plek staat. 

In zeer zeldzame gevallen krijg je een geel laagje op jouw azijn. Dit is de azijnmoeder. Deze bacteriën kan je gebruiken om nieuwe azijn te maken. Dit ziet er zeer onsmakelijk uit maar is ongevaarlijk voor consumptie. Schep de moederazijn eraf en je kunt de azijn gewoon gebruiken.

In principe kan azijn in de koelkast maar het is echt niet nodig. Bewaar de azijn gewoon in een keukenkastje. Als het maar koel en donker is.

Een ongeopende fles azijn is onbeperkt houdbaar. Voor een geopende fles azijn geldt dat de kwaliteit 1 jaar gewaarborgd is. Daarna kan er verschil is smaak, structuur en kleur ontstaan. Maar dat betekent niet dat de azijn niet meer goed is. Ook een open fles azijn is zeer lang houdbaar.

Op de meeste flessen azijn zie je geen houdbaarheidsdatum meer staan. Of er staat een datum van bijvoorbeeld 10 jaar op. Voor een ongeopende fles azijn geldt dat die onbeperkt houdbaar is. Een geopende fles azijn is tenminste 1 jaar houdbaar. Daarna is de kwaliteit niet meer gewaarborgd.

Ja, azijn kan na verloop van tijd troebel worden. Maar dit zegt niks over de houdbaarheid van azijn.