Houdbaarheid Azijn

Het levensmiddel Azijn heeft vele toepassingen en soorten. Bekend zijn vooral de Natuurazijn, Witte- en Rode Wijnazijn, Kruizenazijn en de Balsamico Azijn. Het wordt in de keuken toegepast in sauzen, dressings, chutneys en voor het inleggen van groenten. Ongeopend is Azijn onbeperkt houdbaar. Het kan zijn dat er in de loop der jaren wat bezinksel in de fles ontstaat dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de Azijn. Het is belangrijk om te weten wat de houdbaarheid is van Azijn en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Azijn? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Azijn

Buiten Koelkast Koelkast
 Ongeopend  Onbeperkt
Geopend  Tot 1 jaar kwaliteit gewaarborgd  Tot 1 jaar kwaliteit gewaarborgd

Houdbaarheid AzijnHoe kun je vaststellen of Azijn niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Azijn niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. De houdbaarheidsdatum van azijn geeft aan tot wanneer de kwaliteit van het product gewaarborgd is. Na het verlopen van de datum kan de smaak, kleur en geur minder worden. In het geval van wijnazijn zal dit kwaliteitsverlies groter zijn dan bij andere soorten azijn. De azijn kan van kleur veranderen, sterker gaan ruiken of zelfs troebel worden. Ook dan is de azijn in principe gewoon nog goed.

Hoe moet je Azijn bewaren?

Ongeopende Azijn is onbeperkt houdbaar. Bewaar de Azijn op een koele plaats. Geopende Azijn kan een jaar bewaard worden, mits goed afgesloten, op een koele plaats. Dit kan dus ook in de koelkast zijn.