Houdbaarheid Alcoholische Dranken

Wat is de houdbaarheid van alcoholische dranken? Dat hangt volledig af van de manier waarop het verwerkt is. Pure alcohol, 99%, is praktisch onbeperkt houdbaar. Als het gaat om alcoholische dranken wisselt dit sterk per product. Over het algemeen geldt dat dranken met meer alcohol langer houdbaar zijn dan dranken met minder alcohol.

Dus wat is de houdbaarheid van alcoholische dranken? Dat hangt af van de volgende factoren:

Houdbaarheid Alcoholische Dranken

Geopend / OngeopendBuiten Koelkast
 Wodka Onbeperkt
 Tequila Onbeperkt
 Rum Onbeperkt
 Gin Onbeperkt
 Whiskey Onbeperkt
 Brandy Onbeperkt

Houdbaarheid TequilaHoe kun je vaststellen of een alcoholische drank niet meer goed is?

Hoe meer andere stoffen in een alcoholische drank zitten, hoe eerder deze niet meer goed is. Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar.

De beste manier om vast te stellen of een drank niet meer houdbaar is, is door te zien, ruiken en proeven. Als een heldere vloeistof troebel is geworden is deze niet meer voor consumptie geschikt. Als een vloeistof slecht ruikt, dien je deze ook niet meer te consumeren. Als een vloeistof ten slotte slecht smaakt, dien je deze ook niet meer te consumeren.

Let wel, na het verlopen van de THT datum kan de kleur van een drank veranderen. Deze kan bijvoorbeeld bleker worden. Daarnaast kan de drank meer of minder alcohol bevatten na verloop van tijd. Dit zijn dus niet per se indicatoren dat het niet meer geschikt is voor consumptie.

Hoe moet je alcoholische dranken bewaren?

Drank kun je het beste in een droge, koele en donkere plaats bewaren. Zoals een voorraadkast of in een droge kelder. Flessen met een kurk dienen liggend bewaard te worden, terwijl flessen met een schroefdop ook staand bewaard kunnen worden.