Aardappelen Bewaren

Wij eten graag wekelijks een aardappel bij ons avondeten. Dat kan natuurlijk gekookt, gebakken, gepoft of als aardappelpuree zijn. Het lekkerste is de eerste dag gekookte aardappels eten. Dan kan je de dag erop gebakken aardappels eten. Die je de dag ervoor gekookt hebt. Omdat aardappels zo vaak op tafel staan, is het goed te weten hoe lang je aardappels bewaren kunt.

Eigenlijk geldt voor alle aardappels, of ze nou gekookt of geschild zijn, dat ze 2 dagen goed blijven in de koelkast. In de vriezer blijven alle soorten aardappelen 3 maanden goed. De grote uitzondering is de rauwe aardappel in het jasje (ongeschild dus). Die blijft 1 maand goed in het keukenkastje of een aardappel bewaarbak.

Aardappelen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Aardappelen (ongeschild, rauw) Tot 1 maand  
Aardappelen, gebakken 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gegratineerd 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gekookt met schil 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gekookt zonder schil 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gepoft 2 dagen3 maanden
Aardappelen, rauw 2 dagen3 maanden
Aardappelpuree 2 dagen3 maanden
Zoete aardappel, gekookt 2 dagen3 maanden
Zoete aardappel (ongeschild, rauw) Tot 1 maand  

Hoe kun je vaststellen of aardappelen niet meer goed zijn?

Aardappelen BewarenJe kunt het beste vaststellen of aardappelen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de aardappelen een blauwe of groene kleur hebben, slap, zuur of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden. Let op: aardappelen die groen zijn moet je nooit eten!

Aardappelen  maken als ze teveel licht krijgen namelijk solanine aan. Dat is een zeer giftige stof. Voordat je bang wordt, in Nederlandse aardappelen zit van nature weinig solanine. Als ze geschild worden en gekookt, is de kans op vergiftiging niet groot. Maar het is altijd verstandig om om die reden groene aardappelen weg te gooien!

Geschilde aardappelen

Geschilde aardappelen bewaren natuurlijk minder lang dan rauwe piepers in de schil. Geschilde aardappelen bewaar je het beste in de koelkast. Het maakt niet uit of de geschilde aardappelen al gekookt zijn of niet. In beide gevallen zijn de geschilde piepers 2 dagen houdbaar in de koelkast. In de vriezer blijven ze drie maanden goed, gekookt of rauw.

Gekookte aardappelen

Ook de gekookte aardappelen bewaren redelijk goed in de koelkast en vriezer. De gekookte pieper blijft 2 dagen goed in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Het maakt dan niet uit of de gekookte aardappel nog een schil heeft of niet. In alle gevallen zijn de houdbaarheidsdata hetzelfde.

Zoete aardappelen

De zoete aardappelen bewaren net zo lang als normale aardappelen. Dus voor zoete aardappelen geldt ook weer dat ze rauw 1 maand in het keukenkastje goed blijven. In de koelkast (gekookt of anders) zijn ze 2 dagen goed. In de diepvries (gekookt) blijven ze 3 maanden goed. Rauwe aardappelen nooit invriezen!

Hoe kun je het beste aardappelen bewaren?

Aardappelen kun je het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. Als je die hebt, is een bijkeuken, kelder of garage ideaal. Bewaar anders de aardappelen in een keukenkastje dat niet te warm of nat wordt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het niet goed als aardappelen licht krijgen. Berg ze dus altijd donker op!

Tip: aardappel bewaarbak

Aardappelen kan je het beste bewaren in een bewaarbak. Je hebt verschillende soorten containers die je kunt gebruiken maar je kan ook gewoon een rieten mand gebruiken. Zorg dat je de rieten mand wel in het donker plaatst.

Tip: aardappelen en uien bewaren

Bewaar nooit aardappelen en uien op dezelfde plaats. Door de uien gaan de aardappelen namelijk sneller rotten.

De beste manier om aardappelen lang te bewaren, is door ze koel en donker op te bergen. Dat kan in een keukenkastje, bijkeuken, kelder, berging of een andere donkere en koele plek. 

Doe de aardappelen in een aardappel bewaarbak of een andere luchtige mand. Doe de aardappelen niet in een plastic zak, daarin schimmelen ze sneller.

Een zak aardappelen blijft ongeveer een maand goed. Maar dan moet je de aardappelen dus wel koel, droog en donker bewaren. Als je dat niet doet, neemt de houdbaarheid snel af.

Nee, beschimmelde aardappelen kun je niet eten. Gooi deze altijd weg. Als aardappelen bijvoorbeeld groen worden, worden ze giftig. Je kan dan de groene delen wegsnijden. Maar het is beter om gewoon de aardappel weg te gooien.

Als aardappels aan licht worden blootgesteld, maken ze chlorofyl aan. Chlorofyl zorgt ervoor dat de aardappels dan groen kleuren. Let op: als aardappels groen kleuren, maken ze tegelijkertijd de giftige stof Solanine aan. Je kan groene aardappelen daarom niet eten!

Ongekookte aardappelen in de schil blijven 1 maand goed als je ze koel, droog en donker bewaart. Als de ongekookte aardappelen geschild zijn, kan je ze 2 dagen in de koelkast bewaren. Het beste zet je ze dan onder water.

Voorgekookte aardappelen kan je zeker goed invriezen. Dan blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

Rauwe aardappelen kun je niet invriezen. Als je aardappelen wilt invriezen, moet je ze eerst koken.

Als een aardappel zacht, beurs, beschimmeld of groen is, is die niet meer goed. Let op: een groene aardappel kan giftig zijn. Gooi die dus altijd weg.

Ongekookte aardappelen in de schil blijven 1 maand goed als je ze koel, droog en donker bewaart. Als de ongekookte aardappelen geschild zijn, kan je ze 2 dagen in de koelkast bewaren. Het beste zet je ze dan onder water.

Alle gekookte aardappelen blijven 2 dagen goed in de koelkast en 3 maanden goed in de vriezer.

Als je aardappelen wilt invriezen, moet je ze eerst koken. Pas daarna kan je ze invriezen. Rauwe aardappelen kan je niet invriezen. Dan bederven ze.

Bewaar nooit uien en aardappelen bij elkaar. De uien zullen door de aardappelen snel gaan rotten.

Ja, als je de uitlopers goed wegsnijdt, kan je de aardappel nog eten. De uitlopers zitten boordevol de giftige stof Solanine. Daarom is het belangrijk dat je de uitloper ruim wegsnijdt.

Twee redenen voor aardappelen om te schieten zijn: een te hoge temperatuur en te lang bewaren. Bewaar aardappelen daarom altijd op een koele, droge en donkere plek. Tot slot, moet je aardappelen dus niet te lang bewaren. Hooguit een maand.