Aardappelen Bewaren

Aardappelen maken een groot deel uit van onze dagelijkse maaltijd. Aardappelen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Er zijn heel veel soorten aardappelrassen te koop. Voor puree en stamppot kiezen we voor een kruimige tot zeer kruimige aardappel. Voor bakken, koken en in een salade kiezen we voor een vastkokende aardappel. Er zijn ook aardappelen te koop die niet geschild hoeven te worden. Deze zijn uitstekend te gebruiken om te bakken en voor ovengerechten. Deze aardappelen dienen tevoren wel goed gewassen  te worden, eventueel met een scrubhandschoen. Met zoveel toepassingen is het dan ook belangrijk om te weten hoelang Aardappelen bewaard kunnen worden en onder welke condities.

Aardappelen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Aardappelen (ongeschild, rauw) Tot 1 maand  
Aardappelen, gebakken 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gegratineerd 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gekookt met schil 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gekookt zonder schil 2 dagen3 maanden
Aardappelen, gepoft 2 dagen3 maanden
Aardappelen, rauw 2 dagen3 maanden
Aardappelpuree 2 dagen3 maanden
Zoete aardappel, gekookt 2 dagen3 maanden
Zoete aardappel (ongeschild, rauw) Tot 1 maand  

Hoe kun je vaststellen of Aardappelen niet meer goed zijn?

Aardappelen BewarenJe kunt het beste vaststellen of Aardappelen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Aardappelen een blauwe of groene kleur hebben, slap, zuur of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Aardappelen bewaren?

Rauwe aardappelen kunnen tot 1 maand bewaard worden, mits op een droge en koele plaats met een temperatuur tussen de 8 tot 10 graden. Bij warmte gaan Aardappelen uitlopen.

Hoe lang kun je geschilde aardappelen bewaren?

Als je aardappelen geschild hebt, kun je ze het beste in water bewaren. Dan blijven ze ongeveer twee dagen goed. De kwaliteit holt wel achteruit als je de aardappelen zo bewaart.

Het beste is om de geschilde aardappelen meteen te koken. Dan kun je ze nog zo’n twee dagen in de koelkast bewaren. 

Als je de aardappelen gesneden wilt bewaren, blijven ze maar een dag goed. Ook dan geldt weer dat je ze onder water moet bewaren. 

Hoe kun je het beste aardappelen bewaren?

Aardappelen kun je het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren. Als je die hebt, is een bijkeuken, kelder of garage ideaal. Bewaar anders de aardappelen in een keukenkastje dat niet te warm of nat wordt. 

In welke bak moet je aardappelen bewaren?

De beste bak om aardappelen te bewaren is een open bak of kom. De aardappelen hebben namelijk wel ventilatie nodig. In een luchtdicht afgesloten bak, gaan de aardappelen sneller rotten. 

Je kunt de aardappelen ook goed bewaren in een papieren zak. Bijvoorbeeld de zak die je bij de groenteboer krijgt.

Tip: aardappelen en uien bewaren

Bewaar nooit aardappelen en uien op dezelfde plaats. Door de uien gaan de aardappelen namelijk sneller rotten.