Stokbrood bewaren

Dit Franse brood haalt bijna iedereen weleens in huis. Heerlijk bij een avondmaaltijd of gewoon als ontbijt of lunch. Vaak blijft er wat stokbrood over. Maar kan je dat nog invriezen? Kan je het stokbrood bewaren voor volgende dag? Dat alles lees je hieronder.

Stokbrood kan je 2 tot 4 dagen in het keukenkastje bewaren. Het gaat erom dat je het stokbrood op een koele, donkere plek bewaart. In de vriezer kan je stokbrood 1 maand bewaren. Stokbrood een dag bewaren kan dus prima.

Stokbrood bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Afbak stokbrood n.v.t.2 – 4 dagen (open verpakking) 1 maand
Baguette 2 – 4 dagen n.v.t. 1 maand
Stokbrood 2 – 4 dagen n.v.t. 1 maand
Stokbrood kruidenboter 2  – 4 dagen n.v.t. 1 maand

Hoe weet je of stokbrood niet meer goed is?

Hoe lang stokbrood bewarenAls het stokbrood begint te schimmelen of muf ruikt is het niet meer goed. Meestal gaat het stokbrood ook muf smaken voordat het schimmelt. Gooi het in dat geval gewoon weg.

Hoe lang kan je stokbrood buiten de koelkast bewaren?

Vers stokbrood kun je 2 tot 4 dagen buiten de koelkast bewaren. Afgebakken stokbrood bewaren, kan ook 2 tot 4 dagen buiten de koelkast. Zorg er wel voor dat je het bewaart en verpakt. Tot slot kan je een stokbrood kruidenboter ook bewaren buiten de koelkast, wederom 2 tot 4 dagen.

Zoals bijna al het verse brood is stokbrood het lekkerst op de dag zelf. Je kunt het dus het beste de eerste dag opeten. Daarna neemt de smaak af en wordt het stokbrood een stuk slapper. Je kan het natuurlijk nog wel een keer in de oven doen voor een oppepper. Daarover onderaan deze pagina meer.

Hoe moet je stokbrood buiten de koelkast bewaren?

Als je vers stokbrood koopt dat nog warm is, laat de verpakking dan nog een beetje open. Dan kan de stoom nog uit de verpakking ontsnappen. Als je dat niet doet, wordt het brood nat en sompig. Dat geldt ook als je een stokbrood afbakt. Laat dat dus ook in een open verpakking even bijkomen. Of je kunt het stokbrood natuurlijk ovenvers eten!

Als je het stokbrood in een papieren zak koopt, kan je het daar het beste in bewaren. Als je een stukje afsnijdt, kan je de papieren zak vouwen zodat er zo min mogelijk zuurstof bijkomt. Natuurlijk pas nadat het afgekoeld is.

Gesneden stokbrood blijft een stuk minder lang goed. Daarom kan je het beste stokbrood pas snijden als je het eet. Dan blijft het een stuk langer goed.

Hoe lang kan je stokbrood in de koelkast bewaren?

De koelkast is de slechtste plek om brood te bewaren. In de koelkast droogt brood namelijk razendsnel uit. Daardoor verliest het brood veel van zijn smaak en wordt de korst ook slap. Bewaar stokbrood dus altijd buiten de koelkast of in de vriezer.

Een uitzondering hierop is afbak stokbrood. Als je de verpakking van een afbak stokbrood hebt geopend, moet je die in de koelkast bewaren. Maar alleen dus vóórdat het afgebakken is. Als je een stokbrood hebt afgebakken, mag het niet meer in de koelkast. Een afbak stokbrood blijft ongeveer 2 tot 4 dagen goed in de koelkast.

Stokbrood bewaren

Hoe lang kan je stokbrood in de vriezer bewaren?

In de vriezer blijven alle soorten stokbrood 1 maand houdbaar. Zorg dat je de stokbroden goed verpakt voordat je ze invriest. Dat kan je bijvoorbeeld in plastic folie doen. 

Als je stokbroden wilt invriezen, doe dat dan zo snel mogelijk. Wacht niet 4 dagen voordat je het invriest. Want dan is de smaak als je het ontdooit ook minder dan als je het direct zou invriezen.

Hoe moet je stokbrood invriezen?

Verpak het stokbrood in folie. Zorg dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan. Zorg er uiteraard wel voor dat de stokbroden afgekoeld zijn! Je mag geen warm eten in de vriezer doen. Lees hier waarom.

Hoe moet je stokbrood ontdooien?

Als je stokbrood wilt ontdooien, kan je dat het beste op het keukenblad doen. Let er wel op dat het stokbrood niet direct in de zon of bij een verwarming ligt. Laat het rustig ontdooien op kamertemperatuur.

Stokbrood opnieuw opwarmen

Als je oud of ontdooide stokbrood hebt, kan je dat nog prima opwarmen. Zo kan je oude stokbrood vers maken. Door het stokbrood op te warmen wordt het weer wat knapperig en krijgt het ook meer smaak.

Dat kan je op verschillende manieren doen. Onze favorieten zijn de oven en de airfryer. Je kan stokbrood in de magnetron opwarmen, maar daar wordt het niet knapperig van. Als je gesneden stokbrood hebt, kan je dat ook per snee in een broodrooster doen. Dan warm je mooi de losse stukjes op.

Stokbrood opwarmen in de oven doe je als volgt:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Maak het stokbrood een klein beetje nat. Het gaat om druppels water, geen straal.
  3. Doe het stokbrood 5 tot 10 minuten in de oven.

Zorg dat je het stokbrood in een goede (papieren) zak koel, droog en donker bewaart. Dat kan ongeveer 2 tot 4 dagen. Als het brood slap wordt, kan je het opnieuw in de oven doen. Doe het stokbrood 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Een vers stokbrood is dezelfde dag van het bakken het lekkerst. Daarna gaat de kwaliteit snel achteruit. Echte bakkers raden af om het na een dag nog te eten. Maar je kan stokbrood nog zo’n 2 tot 4 dagen na bakken eten.