Gevulde speculaas bewaren

Gevulde speculaas is een heerlijke lekkernij die vooral rond Sinterklaas wordt gegeten. Maar je kunt dit ook de rest van het jaar in de winkel vinden. De vulling van speculaas wordt eigenlijk gemaakt van amandelspijs. Maar dat wordt vaak vervangen door witte bonen om de kosten te drukken. Voor de houdbaarheid maakt dat niks uit.

Gevulde speculaas bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Gevulde speculaas2 maandenn.v.t.3 maanden
Zelfgemaakte gevulde speculaas10 tot 14 dagenn.v.t.3 maanden

Hoe weet je of gevulde speculaas niet meer goed is?

Gevulde speculaasJe kan snel zien en ruiken of gevulde speculaas niet meer goed is. Als de speculaas beschimmeld is of uitgedroogd is, is deze niet meer goed. Kijk vooral ook goed naar de amandelspijs. Zodra die uitgedroogd is, kan je de koek ook weggooien.

Hoe lang kun je gevulde speculaas bewaren?

Het hangt ervan af of je de speculaas uit de winkel komt of vers is gemaakt. De gevulde speculaas uit de winkel is namelijk langer houdbaar. Die blijft in de oorspronkelijke verpakking namelijk wel 2 maanden na de THT goed. Als je de verpakking opent, is de speculaas ook nog 2 maanden goed te bewaren. Als je de speculaas invriest, blijft die makkelijk 3 maanden goed.

Koop je de gevulde speculaas bij een banketbakker of maak je die zelf? Dan is deze een stuk minder lang goed. Zorg dat je de speculaas goed inpakt als je thuis bent. Bijvoorbeeld in plasticfolie. Dan kan je de speculaas nog zo’n 10 tot 14 dagen bewaren. De smaak en kwaliteit gaat wel snel achteruit. Het beste is dus om de gevulde speculaas zo snel mogelijk te eten. Als de koek invriest, kan je die nog 3 maanden houden.