Bakpoeder bewaren

Bakpoeder gebruik je om een cake of iets anders te laten rijzen. Bakpoeder is niet geschikt om gist te vervangen. Dat voegt namelijk smaak toe aan een baksel. Terwijl bakpoeder in principe alleen ervoor zorgt dat het baksel rijst. Als je gaat bakken, is het fijn om te weten of jouw bakpoeder nog goed is. Dus hoe lang kan je bakpoeder bewaren? Dat lees je hieronder.

Een geopend pakje bakpoeder is 18 maanden houdbaar in het keukenkastje. Een afgesloten zakje bakpoeder is vrijwel onbeperkt houdbaar. Hou de THT datum goed in de gaten en test eventueel of het bakpoeder nog goed is. Hoe je dat doet lees je onderaan deze pagina.

Hoe test je of bakpoeder nog goed is?

Bakpoeder bewarenOm erachter te komen of bakpoeder nog goed is, doe je een schepje in een bakje. Voeg daarna een scheut kokend water toe. Als het meteen heftig gaat borrelen, kan je de bakpoeder nog gebruiken. Anders werkt het niet meer en kan je het weggooien.

Hoe kan je bakpoeder het beste bewaren?

Bakpoeder reageert met water. Daarom is het heel belangrijk om het bakpoeder droog- en luchtdicht op te bergen. Zodra er vocht bij komt, ontbindt het bakpoeder en verliest het zijn werking.

Zorg dus dat je het op een droge, donkere plaats bewaart. Bijvoorbeeld in een keukenkastje. Je kunt het eventueel nog in een afgesloten bakje bewaren. Of gewoon met een wasknijper het zakje dichtmaken nadat je de open kant hebt opgerold.

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?

Veel mensen denken dat bakpoeder hetzelfde is als baking soda maar dat is niet het geval. Als bakpoeder in contact komt met water, ontstaat er koolzuurgas. Dat zorgt voor belletjes in het beslag of deeg waardoor het rijst. Daardoor wordt jouw cake uiteindelijk lekker luchtig.

Baking soda heeft een vergelijkbare functie. Alleen moet baking soda in contact komen met een zuur. Dan ontstaat er koolzuurgas waardoor het beslag of deeg dus weer rijst. Je kunt baking soda ook gebruiken om, jawel, sodawater te maken!

Bakpoeder bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Bakpoeder geopend zakje 18 maanden n.v.t. n.v.t.
Bakpoeder gesloten zakje controleer THT n.v.t. n.v.t.

Ja, bakpoeder is hartstikke goed en lang houdbaar. Een open zakje bakpoeder blijft ongeveer 18 maanden goed. Zorg dat je het dan koel, donker en droog opbergt.

Niet altijd. Bakpoeder kan bederven maar dat gebeurt niet snel. Als jouw bakpoeder over de datum is, kan je met een eenvoudige test kijken of het nog goed is. Doe daarvoor een theelepel bakpoeder in een kom en giet er kokend water overheen. Als het meteen begint te borrelen, is het bakpoeder nog goed.

Bakpoeder kan bederven maar dat gebeurt niet snel. Als jouw bakpoeder over de datum is, kan je met een eenvoudige test kijken of het nog goed is. Doe daarvoor een theelepel bakpoeder in een kom en giet er kokend water overheen. Als het meteen begint te borrelen, is het bakpoeder nog goed.