Gist Bewaren

Gist wordt gebruikt bij het bakken van brood en gebak maar ook bij het maken van dranken zoals bier en wijn. Verse Gist is te koop in blokjes en droge Gist als bolletjes in zakjes. Bij de bereiding van brood of gebak laat Gist het deeg rijzen. Je dient dus wel enig geduld te hebben alvorens een heerlijk vers brood of gebak op tafel te kunnen zetten.

Gist bewaren

 Buiten KoelkastKoelkast 
Gist Gedroogde Gist > 1 jaar Verse Gist tot enkele weken 

Gist BewarenHoe kun je vaststellen of Gist niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Gist niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het Verse Gistblokje kruimelig, brokkelig en grijs van kleur is dient de Gist weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Gist bewaren?

Ongeopende Verse Gist kan tot enkele weken in de koelkast bewaard worden. Een aangebroken blokje is tot enkele dagen houdbaar en moet op de meest koele plaats in de koelkast bewaard worden. Droge Gist kan langer dan 1 jaar in de keukenkast bewaard worden.

Hoe kun je testen of Gist nog goed is. Doe 2tl Gist en 1tl suiker in een kwart kop warm water. Laat de Gist zo 10 minuten staan. Begint het volume in het kopje toe te nemen en te bruisen dan is de Gist nog te gebruiken.