Ansjovis bewaren

Ansjovis wordt veel vaker gebruikt als smaakmaker dan je misschien denkt. Een klein filetje ansjovis uit blik lost simpelweg op in de pan en geeft een lekkere smaak af. Wil jij weten hoe lang je ansjovis kan bewaren? Dat lees je hieronder.

Een geopend blik ansjovis kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Een dicht blikje ansjovis is wel een jaar na de THT datum houdbaar. Als je de ansjovisjes uit blik invriest, blijven ze nog 3 maanden goed. Verse ansjovis is 1 dag houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Ansjovisboter bewaren, doe je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Gedroogde ansjovis kan je minstens een jaar in de koelkast bewaren.

Hoe weet je of ansjovis niet meer goed is?

Ansjovis bewarenVerse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de vis niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Hoe lang kan je ansjovis buiten de koelkast bewaren?

Verse ansjovis mag maximaal 2 uur buiten de koelkast zijn. Zorg dus dat als je de verse vis koopt dat je zo snel mogelijk naar huis gaat om te koelen. Als je dat niet doet, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Met allerlei ziekmakende gevolgen.

Geopende blikjes ansjovis en andere soorten vis moet je ook altijd binnen 2 uur koelen.

Als je een blikje ansjovis koopt en dicht laat, kan je dat tot wel een jaar ná de THT datum bewaren. Zorg dat het blikje heel blijft en koel en droog bewaard wordt. Als het te warm wordt, kan alsnog misgaan.

Hoe lang kan je ansjovis in de koelkast bewaren?

Verse ansjovis kan je het kortst bewaren: namelijk maar 1 dag. In principe moet je verse vis altijd dezelfde dag opeten. In uitzonderlijke gevallen kan je het de dag erna opeten. Controleer dan altijd heel goed of de ansjovis niet bedorven is. Als de vis 2 uur buiten de koeling is geweest, is die ook niet meer goed.

Een geopend blikje ansjovis of ansjovisboter is 2 dagen goed in de koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed afdekt. Bij voorkeur met wat huishoudfolie of in een afsluitbaar bakje. Dan zorg ervoor dat het zo lang mogelijk houdbaar is.

Gedroogde, gezouten, ansjovis blijft heel lang goed. Je moet deze wel in de koelkast bewaren. Maar dan blijft het wel een jaar na de THT datum goed. Ook bij deze vis moet je ervoor zorgen dat je die lucht- en vochtdicht bewaart. Anders neemt de houdbaarheid flink af.

Hoe moet je verse ansjovis in de koelkast bewaren?

Verse ansjovis moet je zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dat kan je doen door de ansjovis goed in te pakken in vershoudfolie. Daarnaast kan je dan ijsklontjes bij de verse vis leggen om deze extra af te koelen. Dan blijft de ansjovis zo lang mogelijk goed.

Ansjovis uit blik bewaren

Hoe lang kan je ansjovis in de vriezer bewaren.

Voor alle soorten geldt dat je die 3 maanden in de diepvries kan bewaren. Ook hier geldt dat je het zo snel mogelijk moet doen. Tenminste binnen 2 uur want anders begint de vis te bederven.

Gedroogde ansjovis hoef je niet in de vriezer te bewaren. Die kan je gewoon in de koelkast bewaren. De vriezer voegt weinig toe aan de houdbaarheid van de gedroogde ansjovis.

Hoe moet je verse ansjovis invriezen?

Als je verse ansjovis wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de verse vis goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse ansjovis stevig in met vershoudfolie.
  • Leg de stukjes los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse vis gebruikt. Ansjovis die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Ansjovis bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Ansjovisboter 2 uur 2 dagen 3 maanden
Ansjovis uit blik (geopend) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Ansjovis uit blik (ongeopend) 1 jaar na THT n.v.t. n.v.t.
Gedroogde ansjovis 2 uur 1 jaar na THT n.v.t.
Verse ansjovis 2 uur 1 dag 3 maanden

Jazeker. Verse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de vis niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Het ligt eraan of je met verse ansjovis te maken hebt of bijvoorbeeld ansjovis uit blik. Verse ansjovis blijft 1 dag goed in de koelkast. Ansjovis uit blik kan je 2 dagen bewaren in de koelkast.

Verse ansjovis, en ansjovis uit blik (nadat je die uit het blik haalt) kan je invriezen. Dan blijft de ansjovis ongeveer 3 maanden goed. Zorg dat je de vis goed inpakt. Let op: nooit de ansjovis in blik invriezen!