Zuivel is de benaming van uit rauwe Melk bereide producten. De Melk die wij drinken en gebruiken als zuivelproducten is vooral van koeien, schapen, geiten en buffel. Onder zuivel vallen o.a. Melk, Chocolademelk, Karnemelk, Koffiemelk, Room, Koffieroom, Slagroom, Zure Room, Feta, Mozzarella, Ricotta, Crème Fraîche, IJs, Yoghurt, Kwark, Pudding, Vla, Allerlei soorten Kaas, Boter, Roomboter. Margarine, Sojamelk, Kokosmelk en Amandelmelk is geen zuivelproduct. De rauwe Melk wordt gepasteuriseerd om deze geschikt te maken voor consumptie. Als melkproducten gesteriliseerd worden zijn ze langer houdbaar en hoeven deze producten niet in de koelkast bewaard te worden.

Yoghurt wordt gemaakt met melkzuurbacterieën. Hierdoor wordt de melk dikker en krijgt de bekende frisse en zure yoghurtsmaak. Net zoals melk is Yoghurt  verkrijgbaar in verschillende vetgehaltes. Er zijn diverse soorten yoghurt te koop zoals Boeren- , Bulgaarse-, Griekse-, Turkse-, Kwark-,Roer-, Vruchten-, en Vanille Yoghurt. Er is ook nog Drinkyoghurt. Deze is verkrijgbaar in verschillende vruchtensmaken en vers of lang houdbaar. Bij de bereiding van Biogarde zijn andere melkzuurbacteriën gebruikt. Zet geopende Yoghurt na gebruik direct weer terug in de koelkast. Gebruik bij het uitscheppen van de Yoghurt telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen. Het is belangrijk om te weten hoelang Yoghurt houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Yoghurt? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Yoghurt

Buiten Koelkast Koelkast
 Ongeopende houdbare versies Yoghurt en Drinkyoghurt volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum

Ongeopende verpakkingen volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum

 Geopende, alle soorten Yoghurt 5 tot 7 dagen

Geopende Drinkyoghurt 4 tot 6 dagen

Houdbaarheid YoghurtHoe kun je vaststellen of Yoghurt niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Yoghurt niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Yoghurt waterig, brokken heeft en niet meer goed smaakt of ruikt dient de Yoghurt weggegooid te worden. Dit geldt voor alle soorten Yoghurt en Drinkyoghurt.

Hoe moet je Yoghurt bewaren?

In de koelkast kan geopende Yoghurt 5 tot 7 dagen bewaard worden. Zet de Yoghurt na gebruik direct weer terug in de koelkast. Gebruik bij het uitscheppen van de Yoghurt telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen. Dit geldt voor alle soorten Yoghurt.

In de koelkast kan geopende Drinkyoghurt 4 tot 6 dagen bewaard worden.

Gesloten verpakking volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum. Check en proef de Yoghurt en Yoghurtdrink na het verstrijken van de THT-datum om te beoordelen of de producten nog voor consumptie geschikt is. Dit geldt eveneens voor de lang houdbare varianten.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.