Zuivel is de benaming van uit rauwe Melk bereide producten. De Melk die wij drinken en gebruiken als zuivelproducten is vooral van koeien, schapen, geiten en buffel. Onder zuivel vallen o.a. Melk, Chocolademelk, Karnemelk, Koffiemelk, Room, Koffieroom, Slagroom, Zure Room, Feta, Mozzarella, Ricotta, Crème Fraîche, IJs, Yoghurt, Kwark, Pudding, Vla, Allerlei soorten Kaas, Boter, Roomboter. Margarine, Sojamelk, Kokosmelk en Amandelmelk is geen zuivelproduct. De rauwe Melk wordt gepasteuriseerd om deze geschikt te maken voor consumptie. Als melkproducten gesteriliseerd worden zijn ze langer houdbaar en hoeven deze producten niet in de koelkast bewaard te worden.

Room wordt in Nederland gemaakt van Koemelk en het vetgehalte dient  minstens 10% vet te zijn. Slagroom bevat mimimaal 30% vet. Verder is er ook Spuitroom uit een bus. Slagroom is ook te koop in lightvorm. Slagroom in vloeibare vorm wordt opgeklopt en gezoet met suiker of vanillesuiker. Slagroom uit een spuitbus komt door het drukken op de knop in vaste toefvorm uit de bus. Slagroom wordt gebruikt bij het maken en decoreren van o.a. taarten, bavarois, pudding of als toefje op de koffie of Irish Coffee. Het is belangrijk om te weten hoelang Slagroom houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Slagroom? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Slagroom

Buiten Koelkast Koelkast
Ongeopende Houdbare Slagroom volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum

Ongeopende bus Spuitroom volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum

Geopende Slagroom 4 tot 6 dagen

Geopende bus Spuitroom volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de bus

Houdbaarheid RoomHoe kun je vaststellen of Slagroom niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Slagroom niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Slagroom dikke brokken heeft en zuur smaakt dient de Slagroom weggegooid te worden.

Hoe moet je Slagroom bewaren?

In de koelkast kan geopende Slagroom 4 tot 6 dagen bewaard worden. Bewaar een restje Slagroom in een gesloten flesje of pakje. Geopende Spuitroom volg het bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de bus. Spoel na gebruik het mondje van de Spuitroom goed schoon met water om schimmelvorming te voorkomen.

Gooi de ongeopende Slagroom niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Ook hier geldt ruik en proef  een beetje van het product om de kwaliteit te beoordelen.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.