Zuivel is de benaming van uit rauwe Melk bereide producten. De Melk die wij drinken en gebruiken als zuivelproducten is vooral van koeien, schapen, geiten en buffel. Onder zuivel vallen o.a. Melk, Chocolademelk, Karnemelk, Koffiemelk, Room, Koffieroom, Slagroom, Zure Room, Feta, Mozzarella, Ricotta, Crème Fraîche, IJs, Yoghurt, Kwark, Pudding, Vla, Allerlei soorten Kaas, Boter, Roomboter. Margarine, Sojamelk, Kokosmelk en Amandelmelk is geen zuivelproduct. De rauwe Melk wordt gepasteuriseerd om deze geschikt te maken voor consumptie. Als melkproducten gesteriliseerd worden zijn ze langer houdbaar en hoeven deze producten niet in de koelkast bewaard te worden.

Verse Melk is gepasteuriseerd en kort houdbaar. Er zijn de volgende soorten Melk: Volle Melk, Halfvolle Melk en Magere Melk. Houdbare Melk is gesteriliseerd en kan enkele maanden bewaard worden. Zet verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast. Hierdoor blijft de Melk langer goed. Het is belangrijk om te weten hoelang Melk houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Melk? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Melk

Buiten Koelkast Koelkast
 Gesteriliseerde Melk tot enkele maanden  Gepasteuriseerde Melk 3 tot 5 dagen

Koffiemelk 5 tot 7 dagen

Karnemelk 4 tot 6 dagen

Chocolademelk 3 tot 5 dagen

Houdbaarheid MelkHoe kun je vaststellen of Melk niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Melk niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Melk ruikt, klontert en zuur smaakt dient de Melk weggegooid te worden.

Hoe moet je Melk bewaren?

In de koelkast kan Verse Melk 3 tot 5 dagen bewaard worden. Zet de Verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast.

Gesteriliseerde Melk is enkele maanden houdbaar en kan buiten de koelkast bewaard worden. Volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Check en proef de Melk na het verstrijken van de THT-datum om te beoordelen of de Melk nog voor consumptie geschikt is.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.