Eieren worden al decennialang door mensen gegeten. Niet alleen Eieren van kippen maar ook van eenden, ganzen en kwartels. Eieren worden ook in veel producten verwerkt, bijvoorbeeld in Mayonaise, Gebak, Toetjes, Pannenkoeken enzovoort. Eieren worden gebakken, gekookt en gepocheerd. Eieren zijn poreus en daardoor kunnen er bacterieën binnendringen waardoor de Eieren bederven. Daarom bewaren we de Eieren in en doos in de koelkast. Het is belangrijk om te weten hoelang Eieren houdbaar zijn en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Eieren? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Eieren Bewaren

 Koelkast
Eieren in eierdoos Tot 4 weken

Gekookt Ei BewarenHoe kun je vaststellen of Eieren niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of een Eieren niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Eieren een rare geur verspreiden dienen de Eieren weggegooid te worden.

Tip om te zien of eieren nog goed zijn

Een extra tip om te bepalen of eieren nog goed zijn, is door ze in water onder te dompelen. Zorg dat je genoeg water in een pannetje of kom doet en laat de eieren rustig onder water zinken.

  • Ligt het ei plat op de bodem? Dan is het ei vers en nog goed.
  • Staat het ei overeind, maar raakt het nog de bodem? Dan is het ei niet meer kakelvers maar prima te eten.
  • Drijft het ei? Dan moet je het ei weggooien.

Met deze tip om te zien of een ei nog goed is, kan je nooit meer per ongeluk een slecht ei eten.

Eieren testen in water

Waarom gaan eieren drijven als ze niet meer goed zijn?

Er zit een kleine luchtkamer in het ei. Hoe ouder het ei, hoe meer vocht in het ei verdampt en dus lucht wordt. Daardoor wordt de luchtkamer steeds groter en gaat het ei uiteindelijk drijven.

Hoe moet je Eieren bewaren?

In de koelkast kunnen eieren in een eierdoos tot 4 weken bewaard worden. Door de eieren in de eierdoos te bewaren, drogen ze minder snel uit. Door te zorgen dat de koelkast koel genoeg is (bij voorkeur minder dan 4°C) krijgen bacteriën ook minder kans om te groeien.

Waarom worden eieren in de supermarkt niet in de koeling bewaard?

De eierschaal beschermt het ei tegen dingen als vocht en vuil. Als je eieren in de koeling bewaard, en er dan uithaalt, worden de eieren vochtig. Dat komt door het temperatuurverschil. Als de eieren vochtig worden, groeien bacteriën harder. Daarom moet je een ei dat je uit de koeling haalt dus ook opeten en niet meer terug in de koeling plaatsen.