Witlof Bewaren

Witlof is een groente die in het donker wordt geteeld. Er is ook nog roodlof. Beide lofsoorten behoren tot de familie van de chicorei. Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Met Witlof zijn ook heerlijke ovengerechten te maken en frisse salades. Vroeger vond men Witlof wel eens wat te bitter. Maar de nieuw gekweekte rassen zijn eigenlijk helemaal niet bitter meer. Laat bereide gerechten met Witlof nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Witlof houdbaar is en onder welke condities.

Witlof bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Witlof  3 tot 5 dagen  7 tot 10 dagen Gekookt 1 tot 2 dagen  Geblancheerd tot 1 jaar Bereid tot 3 maanden

Hoe kun je vaststellen of Witlof niet meer goed is?

Witlof BewarenJe kunt het beste vaststellen of Witlof niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Witlof slap, bruine bladen heeft of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Witlof bewaren?

Op een droge, koele, donkere plaats kan Witlof 3 tot 5 dagen bewaard worden.

Witlof in de koelkast bewaren

In de koelkast kan Witlof 7 tot 10 dagen bewaard worden. Het liefst in een open papieren zak. Gekookte Witlof of rauwe Witlofsalade kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.

Witlof in de diepvries bewaren

In de diepvries kan Witlof, mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden. Bereide gerechten met Witlof kan tot 3 maanden, mits in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak, in de vriezer bewaard worden.