Kip is een vogel die ook wel hobbymatig gehouden wordt voor zijn eieren. De grote schuren met kippen worden gehouden voor consumptie. Helaas zijn de leefomstandigheden voor deze kippen niet echt optimaal. Ook het slachten en het vervoer van Kippen laat nog veel te wensen over. Er zijn diverse bedrijven waar de Kippen wel meer uitloop hebben en er komt steeds meer contrôle op overtredingen. Het is aan te raden om je Kip te kopen bij  betrouwbare winkels of leveranciers. Van Kip kunnen heel veel smakelijke gerechten, soepen, ovenschotels en tajines worden gemaakt.  Het is belangrijk om te weten hoelang Kip houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Kip? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Kip bewaren

Na opening Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Kip met vel (onbereid)  2 dagen  3 maanden
 Kip zonder vel (onbereid)  2 dagen  3 maanden
 Kipfilet (bereid)  2 dagen  3 maanden
 Kipfilet (onbereid)  2 dagen  3 maanden
 Kiprollade (bereid)  2 dagen  3 maanden
 Kipfilet (vleeswaar)  3 – 5 dagen  3 maanden
 Kippenlever (bereid)  2 dagen  3 maanden
 Kippenlever (onbereid)  2 dagen  3 maanden
 Kippenpoot met vel (bereid)  2 dagen  3 maanden
 Kippenbout zonder vel (bereid  2 dagen  3 maanden

Hoe kun je vaststellen of kip niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of de Kip niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Kip plakkerig is, zuur of vreemd ruikt dient zij weggegooid te worden.

Hoe moet je kip bewaren?

Onbereide en  Bereide Kip kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Dit geldt voor Kip met vel en zonder vel, Kipfilet, Kiprollade, Kippenlever, Kippenpoot met vel en zonder vel.

Kipfilet als vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, 3 tot 5 dagen bewaard worden. Bewaar de gesneden kipfilet in de plastic verpakking of in een bewaarbakje.

Bereide en Onbereide Kip kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast. Dit geldt voor Kip met vel en zonder vel, Kipfilet, Kiprollade, Kippenlever, Kippenpoot met vel en zonder vel en Kipfilet als vleeswaar.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.