ALGEMEEN: Vlees en Vleeswaren maken een belangrijk deel van onze maaltijden uit. Er is Rood Vlees, spiervlees van varkens, runderen en wild. Wit Vlees, spiervlees van gevogelte, pluimvee (kippen enz.) en wildgevogelte (eenden, fazanten enz.). Orgaanvlees, nieren, lever, zwezerik van zowel dieren als gevogelte. Vleeswaren vallen onder Bewerkt Vlees. Leg na aankoop van Vlees en/of Vleeswaren de producten direct in de koelkast. Verpakt Vlees en/of Vleeswaren niet consumeren na de TGT/THT-datum. Onbewerkt Vlees en/of Vleeswaren kunnen direct na aankoop, tot 9 maanden, ingevroren worden in de vriezer met een temperatuur van -18 graden. Bewerkte Vleeswaren kunnen tot  3 maanden in de vriezer bewaard worden. Laat het ingevroren Vlees, afgedekt met een bord, onderin de koelkast ontdooien. Bereid Vlees kan tot 3 maanden bewaard worden in de vriezer. Laat bereide gerechten met Vlees nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Rookworst is een echt Nederlands product. Er zijn magere, biologische, runderrookworsten, ambachtelijke slagersrookworsten, fijn of grof, plus de bekende Hema, Unox of Geldersche rookworsten te koop. Wij eten het graag als snack met een flinke lik mosterd maar ook bij diverse stamppotten. Wij kopen meestal de al gegaarde, industriële fabrieksrookworsten in vacuumverpakking. Deze Rookworsten hoef je alleen maar langzaam in water te verhitten. De zogenaamde ambachtelijke slagersrookworsten, grof of fijn, moeten nog gaar gekookt worden. Het is belangrijk om te weten hoelang Rookworst houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Rookworst? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Rookworst

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Rookworst, mager  Voor alle genoemde soorten, ongeopende, rookworsten, volg het bewaaradvies op de verpakking  2 dagen  3 maanden
 Rookworst, industrieel gekookt  2 dagen  3 maanden
 Rookworst, ambachtelijk gekookt  2 dagen  3 maanden
 Runderrookworst, gekookt  2 dagen  3 maanden

Hoe kun je vaststellen of rookworst niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Rookworst niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven.

Hoe moet je rookworst bewaren?

Verwarmde en gekookte Rookworst kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden.

Rookworst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.

Alle soorten Rookworst in gesloten verpakking niet meer consumeren na TGT/THT-datum.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.