ALGEMEEN: Vlees en Vleeswaren maken een belangrijk deel van onze maaltijden uit. Er is Rood Vlees, spiervlees van varkens, runderen en wild. Wit Vlees, spiervlees van gevogelte, pluimvee (kippen enz.) en wildgevogelte (eenden, fazanten enz.). Orgaanvlees, nieren, lever, zwezerik van zowel dieren als gevogelte. Vleeswaren vallen onder Bewerkt Vlees. Leg na aankoop van Vlees en/of Vleeswaren de producten direct in de koelkast. Verpakt Vlees en/of Vleeswaren niet consumeren na de TGT/THT-datum. Onbewerkt Vlees en/of Vleeswaren kunnen direct na aankoop, tot 9 maanden, ingevroren worden in de vriezer met een temperatuur van -18 graden. Bewerkte Vleeswaren kunnen tot  3 maanden in de vriezer bewaard worden. Laat het ingevroren Vlees, afgedekt met een bord, onderin de koelkast ontdooien. Bereid Vlees kan tot 3 maanden bewaard worden in de vriezer. Laat bereide gerechten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Ham wordt gemaakt van het achterbilstuk van een varken. Er zijn erg veel verschillende belegsoorten van Ham. De bekendste en meest gebruikte soorten zijn Beenham, Achterham, Schouderham en Rauwe Ham. Hamlappen kunnen worden gekookt, gesudderd, gemarineerd en in de oven bereid. Van Hamlappen kan saté of babi ketjap worden gemaakt. Er zijn nog voldoende andere heerlijke gerechten met Ham te vinden. Het is belangrijk om te weten hoelang Ham bewaard kan worden en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Ham? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Ham

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Beenham (geopend)  3 – 5 dagen  3 maanden
 Achterham (geopend)  3 – 5 dagen  3 maanden
 Rauwe ham (geopend)  5 – 7 dagen  3 maanden
 Schouderham (geopend)  3 – 5 dagen  3 maanden
 Achterham gegrild (geopend)  3 – 5 dagen  3 maanden
 Hamlappen  tot 2 dagen  3 maanden

Hoe kun je vaststellen of ham niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of de Ham niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Ham grauw, plakkerig, een groenige glans krijgt, zuur of vreemd ruikt dient de Ham weggegooid te worden.

Hoe moet je ham bewaren?

Onbereide en bereide Ham kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden.

Onbereide Ham kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.

Bereide Ham kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.

Ham als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, 3 tot 5 dagen bewaard worden. Bewaar de Ham in de plastic verpakking of in een bewaarbakje.

Ham als gesneden vleeswaar kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 gaden, bewaard worden. Ontdooi het product, afgedekt met een schotel, onderin de koelkast.

Ham in gesloten verpakking niet meer consumeren na TGT/THT-datum.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.