Zalm is een lekker stukje vis, ideaal om zo nu en dan te nuttigen. Zalm kan op verschillende manieren bereid worden: gebakken, in de oven, gegrild of gerookt. Daardoor gaat het eten van zalm eigenlijk nooit vervelen. Per bereidingswijze en levering zijn er verschillen in houdbaarheid van de zalm.

Dus wat is de houdbaarheid van zalm? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Zalm bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Zalm (vers)  4 uur  1 – 2 dagen  3 maanden
 Zalm (gerookt)  4 uur  1 – 2 dagen  3 maanden
 Zalm (in blik)  6 – 8 maanden (ná T.H.T. datum)
 Zalm (in blik / geopend)  4 uur  1 – 2 dagen  3 maanden
 Zalm (gegrild)  4 uur  1 – 2 dagen  3 maanden
 Zalm (bevroren)  4 – 5 dagen  6 – 9  maanden

Zalm bewarenHoe kun je vaststellen of zalm niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of zalm niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de zalm er slijmerig, melkachtig en troebel uitziet is deze niet meer goed. Als de zalm sterk naar (rotte) vis ruikt is deze niet meer goed. Het lastige aan zalm is dat deze standaard vettig / slijmerig is en naar vis ruikt. Als dit meer is dan normaal dan is de zalm niet meer goed.

Hoe moet je zalm bewaren?

Zorg dat de zalm nooit langer dan vier uur op kamertemperatuur bewaard wordt, tenzij deze natuurlijk in een gesloten blik verpakt is. Verpak de zalm in een gesloten container en plaats deze in de koelkast. Plaats nooit een gesloten blik in de vriezer! Haal dan eerst de zalm uit het blik en plaats het dan in een gesloten container in de vriezer.

Als je de zalm bevroren hebt gekocht, bewaar deze dan tot een dag voor gebruik in de vriezer. Laat de zalm in de koelkast ontdooien of als het sneller moet in een bakje koud water. Zorg er dan voor dat de zalm goed is afgesloten zodat er geen water bij komt.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.