Verse vis is een lekkere maaltijd om van te genieten. Het wordt aangeraden om regelmatig (vette) vis te eten. Op die manier krijg je goede Omega vetzuren binnen en je helpt ook nog eens de Nederlandse visserij voortbestaan. Vis heeft vaak een te gebruiken tot datum, tenzij de vis voor die datum is ingevroren, kan deze daarna niet worden genuttigd.

Dus wat is de houdbaarheid van verse vis? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Verse vis bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Zalm  1 – 2 dagen  6 – 9 maanden
 Kabeljauw  1 – 2 dagen  6 – 9 maanden
 Heilbot  1 – 2 dagen  6 – 9 maanden
 Tilapia  1 – 2 dagen  6 – 9 maanden
 Inktvis  1 dag  3 maanden
 Koolvis  1 dag  3 maanden
 Tong  1 dag  3 maanden
 Vette vis, meer dan 10 gram vet  1 – 2 dagen  3 maanden

Verse vis bewarenHoe kun je vaststellen of verse vis niet meer goed is?

Het beste kan je vaststellen of verse vis niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Vis hoort niet heel erg naar vis te ruiken, hoewel dit een tegenstelling lijkt is de geur sterker naarmate de vis slechter is. Als de vis dus te sterk ruikt, kan deze niet meer goed zijn. Als de vis nog ogen heeft, horen deze helder te zijn voordat deze bereid worden. Als de ogen melkwit worden, is de vis niet meer goed.

Hoe moet je verse vis bewaren?

Verse vis is na aanschaf maximaal 36 houdbaar. Als de vis langer dan vier uur op kamertemperatuur bewaard is, is deze niet meer goed en moet weggegooid worden.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.