Mosselen vallen onder de weekdieren. In Nederland worden Mosselen gekweekt en verkocht onder de naam Zeeuwse Mosselen. Wie kent het niet gezellig met zijn allen om de tafel en een grote Mosselpan op tafel. Lekker met patatjes, stokbrood en lekkere sausjes. Genieten. Mosselen bevatten o.a. veel mineralen en vitamines en het vetgehalte is te verwaarlozen. De Mosselen worden meestal in een gesealde verpakking verkocht. Op de verpakking staat de datum aangegeven hoelang de ongekookte Mosselen bewaard kunnen worden. Als je de verpakking geopend hebt kun je het beste alle Mosselen koken. Houd je wat Mosselen over haal ze dan uit de schelp. Deze gekookte Mosselen kun je eventueel invriezen of de volgende dag in een gerecht gebruiken. Was de Mosselen goed, verwijder de kapotte en beschadigde exemplaren direct. Als de schelp geopend is, kun je er een tikje op geven. Als de schelp dan dicht gaat is de Mossel geschikt voor consumptie. Als de schelp open blijft staan, is de Mossel niet meer goed. Blijft de schelp na het koken dicht dan is de Mossel niet geschikt om op te eten. Laat de Mosselen niet te lang buiten de koelkast staan. Om op een verantwoorde manier van Mosselen te kunnen genieten is het belangrijk om te weten hoelang Mosselen houdbaar zijn en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Mosselen? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Mosselen Bewaren

Koelkast Diepvries
 Ongekookte in geopende verpakking tot 1 dag

Ongekookte in ongeopende verpakking. De datum staat vermeld op de verpakking.

Gekookte uit de schelp tot 2 dagen

 

 

 Gekookte uit de schelp tot 3 maanden

Mosselen BewarenHoe kun je vaststellen of Mosselen niet meer goed zijn?

De beste manier om vast te stellen is door te zien of ruiken bij Mossselen. Als de Mossel nog in de schelp zit, hoort deze altijd dicht te zitten. Als de schelp geopend is, kun je er een tikje op geven. Als de schelp dan dicht gaat is de Mossel geschikt voor consumptie. Gooi beschadigde Mosselen direct weg.

Hoe moet je Mosselen bewaren?

Ongekookte Mosselen in verpakking. Op de verpakking staat de datum aangegeven hoelang de ongekookte Mosselen in de koelkast bewaard kunnen worden.

Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden.

Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.