Vis Bewaren

Het is aan te raden om wekelijks een stukje (vette) vis te nuttigen. Dan krijg je goede omega vetzuren binnen. Vis is lekker als maaltijd of tussendoortje maar je moet wel goed oppassen dat deze nog houdbaar is. Vis wordt op verschillende manieren verkocht: vers, bevroren, in blik of bijvoorbeeld gekookt. Voor elke levering geldt een andere houdbaarheid.

Vis bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
 Verse vis 4 uur tot 36 uur 3 maanden
 Zalm (gerookt) 4 uur 5 – 7 dagen 3 – 6 maanden
 Tonijn (in blik) 2 – 5 jaar (ná T.H.T. datum)  
 Sardines (in blik) 2 – 5 jaar (ná T.H.T. datum)  
 Vis (ingevroren verkocht)   12 maanden
 Vis (na bereiding) 4 uur 2 dagen 3 maanden

Vis BewarenHoe kun je vaststellen of vis niet meer goed is?

De beste manier om vast te stellen of vis niet meer goed is, is door te zien, ruiken en proeven. Als de vis troebele / melkachtige ogen heeft, is deze niet meer goed. Als de vis er slijmeriger en melkachtig uitziet, is deze niet meer goed. Als de vis sterk naar vis ruikt, is deze niet meer goed. Het nadeel van vis is dat deze er vaak al slijmerig uitziet en naar vis ruikt. Het gaat erom dat dit erger of sterker is dan normaal. Bij twijfel kun je de vis altijd het beste laten staan.

Verse vis kan je, mits gekoeld bewaard, maximaal 36 uur na aanschaf consumeren. Als vis langer dan 4 uur op kamertemperatuur bewaard is, is deze niet meer goed en moet weggegooid worden.

Hoe lang kun je vis bewaren?

Vis moet je zo snel mogelijk in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. Het beste is om de verpakte vis in een luchtdicht bewaardoosje in de koelkast te plaatsen. Je kan ook de vis, voordat de T.H.T. datum is bereikt, invriezen.