Truffels Bewaren

Een Truffel geldt als een echte delicatesse. Een zwam met een aardig prijskaartje. Vroeger werden varkens en wilde zwijnen ingezet om truffels te zoeken. Tegenwoordig worden hier honden voor gebruikt. De zwarte Truffel komt uit Frankrijk (Perigord). Pas bij het bereiden komt het aardse aroma vrij. Een witte Truffel kan het beste vers geplukt gegeten worden. Deze Truffel verliest in een paar dagen zijn smaak en geur. De witte Truffel komt uit Italië (Piëmont). Deze Truffel wordt verkocht voor nog hogere prijzen en hebben een delicatere smaak dan de zwarte Truffel. Een verse zwarte Truffel kun je het beste bewaren in een glazen, afsluitbare pot gevuld met risotto. Dit houdt de Truffel langer vers en geeft aan de risotto een heerlijk aroma. Een Truffel wordt geraspt over pasta gestrooid en verwerkt door ei, saus, mayonaise, olie en dressings. Er worden in speciaalzaken ook Truffels in potjes verkocht. Laat je bij aankoop van Truffels goed voorlichten. Om optimaal te kunnen genieten van Truffel is het belangrijk om te weten hoelang Truffel houdbaar is en onder welke condities.

Truffels bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Witte truffel n.v.t. 6 dagen n.v.t.
Zwarte truffel n.v.t. 2 weken n.v.t.

Hoe kun je vaststellen of een Truffel niet meer goed is?

Truffels Bewaren

Truffel is zelf een schimmel. Als er witte schimmel op de truffel verschijnt, is er nog niks aan de hand. Je kunt de schimmel er dan af borstelen. Je moet de truffel dan wel die dag gebruiken!

Hoe lang kun je een Truffel bewaren?

Het beste kan je de truffel in de koelkast bewaren. Er zijn eigenlijk twee manieren om dit te doen:
  1. Verpak de truffel in een keukenpapiertje en plaats deze dan in een afgesloten bakje. Zorg dat je elke dag het keukenpapier vervangt.
  2. Plaats de truffel in een bakje je met rijst (of risotto) in een afgesloten bakje.
Als je de truffel in rijst of risotto bewaart, neemt dat de smaak over. Dan krijg je dus heerlijke rijst of risotto. Ideaal als je een mooi gerecht met truffel wilt maken.

Truffel in olijfolie bewaren

Je kunt ook nog de truffels in olijfolie houden. Zorg dat je een weckpot hebt die je vult met olijfolie. Plaats de truffel helemaal onder olie. Eventueel kun je er iets in leggen om te zorgen dat de truffel ondergedompeld blijft. Ook nu zal de olijfolie langzaam de smaak van de truffel overnemen. Heerlijk voor bij salades.