Tonijn bewaren

Tonijn is een veelgebruikte vis in onze keuken. Je komt het tegen in blik, als biefstuk, sushi en nog veel meer. Daarom is het goed om te weten hoe lang je tonijn bewaren kunt. Hieronder lees je precies hoe lang tonijn goed blijft.

Verse, rauwe, tonijn kan je 1 dag in de koelkast bewaren. Deze moet dezelfde dag en uiterlijk de volgende dag opgegeten worden. In de vriezer kan je verse, rauwe tonijn 3 maanden bewaren. Tonijn uit blik bewaren, kan 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer als de verpakking open is. Als de tonijn is gebakken (volledig gaar), kan je deze 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.

Hoe weet je of tonijn niet meer goed is?

Tonijn bewarenVerse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de vis niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Hoe lang kan je tonijn buiten de koelkast bewaren?

Tonijn kan je hooguit 2 uur buiten de koelkast bewaren. Waarbij 2 uur echt de bovengrens is. Dat geldt voor alle soorten tonijn: rauw, blik en gebakken. Zodra je uitgegeten bent, moet je de tonijn gaan koelen.

Hoe lang kan je tonijn in de koelkast bewaren?

In de koelkast kan je verse, rauwe tonijn 1 dag bewaren. In principe moet je deze tonijn altijd dezelfde dag opeten. Eventueel de dag erna.

Een open blikje tonijn kan je nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Het maakt niet uit of het een blikje op olie- of waterbasis is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de datum nog niet verlopen is. Want dan geldt de 2 dagen termijn niet meer.

Als je de tonijn al gebakken hebt, kan je deze ook 2 dagen bewaren. Het gaat er dan wel om dat deze echt gaar is. Dus niet alleen boven- en onder dichtgeschroeid want dan is het nog rauw van binnen.

Hoe moet je verse tonijn in de koelkast bewaren?

Verse tonijn moet je zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dat kan je doen door de tonijn goed in te pakken in vershoudfolie. Daarnaast kan je dan ijsklontjes bij de tonijn leggen om deze extra af te koelen. Dan blijft de tonijn zo lang mogelijk goed.

Verse tonijn

Hoe lang kan je tonijn in de vriezer bewaren?

Verse tonijn kan je 6 maanden in de vriezer bewaren. Ook dan geldt dat deze maximaal 2 uur buiten de koeling mag zijn geweest. Hoe warmer de vis wordt tijdens de tocht van de winkel naar huis, des te korter houdbaar.

Als je tonijn uit blik wilt invriezen, kan dat ook. Je kan dan het beste de tonijn in een vershoudbakje of zakje doen. Zorg dat het goed luchtdicht is afgesloten. De tonijn uit blik is dan nog 3 maanden houdbaar.

Voor de gebakken tonijn geldt hetzelfde als hierboven: 3 maanden. Zorg ook dat je deze tonijn goed inpakt.

Hoe moet je verse tonijn invriezen?

Als je verse tonijn wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de tonijn goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse tonijn stevig in met vershoudfolie.
  • Zorg dat je de tonijn in moten of filets verpakt.
  • Leg de stukken los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse tonijn gebruikt. Tonijn die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Tonijn bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Tonijn blik geopend n.v.t. 2 dagen 3 maanden
Tonijn blik ongeopend 1 jaar na THT n.v.t. niet invriezen
Tonijn gebakken 2 uur 2 dagen 3 maanden
Tonijn rauw 2 uur 1 dag 3 maanden