Stroopwafels bewaren

Stroopwafels hoef je eigenlijk nooit lang te bewaren. Want ze zijn zo op, toch? Maar wat nou als je toch wat stroopwafels over hebt. Of je wilt ze later opeten. Dan is het handig om te weten hoe lang die koeken precies houdbaar zijn. Wist je trouwens dat je stroopwafels kan invriezen? Hoe lang dat kan en hoe lang ze goed blijven, lees je hieronder.

Stroopwafels kan je 2 maanden in een ongeopende verpakking bewaren. Als de verpakking is geopend blijven ze nog 2 tot 4 weken goed. In de vriezer blijven stroopwafels 3 maanden goed.

Hoe weet je of stroopwafels niet meer goed zijn?

Stroopwafels bewarenHet makkelijkste herken je bedorven stroopwafels aan schimmel. Dan weet je zeker dat ze niet meer goed zijn. Daarvoor drogen ze eerst uit en gaan ze muf ruiken en smaken. Op zich zou je ze dan nog eventueel kunnen eten. Maar beter gooi je ze dan ook gewoon weg. Want er gaat niks boven een verse stroopwafel.

Hoe lang kan je stroopwafels buiten de koelkast bewaren?

Als je een ongeopende zak stroopwafels hebt, kan je die tot wel 4 weken buiten de koelkast bewaren. Het beste bewaar je de stroopwafels op een koele en donkere plek. Dat kan een keukenkastje zijn maar ook een opbergruimte, kelder of bijkeuken. Net waar je beschikking over hebt. 

Als de stroopwafels niet koel worden bewaard, gaat de stroop lopen. Dan loopt het door de hele verpakking heen. Maar het trekt ook de koeken in. Daardoor worden die slap en niet meer zo lekker krokant. Koel bewaren is dus het devies. Eventueel zou je ze even in de koelkast kunnen leggen. 

De koelkast voegt niks toe aan de houdbaarheid van de stroopwafels. Het zorgt er alleen voor dat de stroop stolt. Handig als het heel warm is in de zomer. Voordat je de koeken gaat eten, moet je ze dan even laten opwarmen. Dat hoeft niet in een apparaat. Leg ze gewoon een paar uur buiten de koeling.

Tips voor het bewaren:

  • Probeer de verpakking zo lang mogelijk gesloten te houden.
  • Bewaar de stroopwafels in de verpakking in een koektrommel.
  • Zorg dat de koektrommel schoon is, dus geen kruimels. Maar vooral ook niet vochtig.
  • Bewaar geen andere koeken bij stroopwafels in de koektrommel. Dan gaan ze elkaar smaak overnemen. Soms wordt dan ook de ene koek slap van het vocht in de andere koek.

Hoe lang kan je stroopwafels invriezen?

Wist jij dat je stroopwafels kan invriezen? De meeste mensen hebben hier geen weet van. In de vriezer kan je stroopwafels ruim 3 maanden bewaren. Hartstikke handig dus als je op vakantie gaat. Of als je heel veel stroopwafels moet bewaren.

Tips voor het invriezen:

  • Vries de stroopwafels los van elkaar in. Anders plakt de stroop aan elkaar en krijg je ze niet heelhuids uit de vriezer.
  • Verpak ze in losse diepvrieszakjes. Als je gewone plastic zakjes gebruikt, kunnen ze scheuren. Dan worden de koeken aangetast door de ijsvorming in de vriezer.
  • Als je de stroopwafels wilt ontdooien, leg ze dan in de koelkast. Dan kunnen ze rustig op temperatuur komen. Na de koelkast moeten ze nog een paar uurtjes bijkomen op kamertemperatuur.

Stroopwafels bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Stroopwafels – open verpakking 2 tot 4 weken n.v.t. 3 maanden
Stroopwafels – gesloten verpakking 2 maanden n.v.t. 3 maanden