Chocolade is een lekkernij die veel gegeten wordt. Veel soorten snoep, taart en andere lekkernijen bevatten chocolade. Chocolade is in pure vorm vrij lang houdbaar maar het wisselt wanneer het verwerkt is in andere producten.

Dus wat is de houdbaarheid van chocolade? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Houdbaarheid Chocolade

Na openen Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
 Witte Chocolade  > 2 maanden
 Pure Chocolade  > 2 maanden
 Chocolade met noten  > 2 maanden
 Chocoladecake  7 dagen  3 dagen  3 maanden
 Chocoladepasta  1 jaar
 Chocoladetaart  3 dagen  3 maanden
 Chocolademousse  3 – 5 dagen
 Chocoladesprits  2 maanden
 Chocoladebiscuit  2 maanden
 Chocoladepinda’s  2 maanden
 Chocoladepudding  3 – 5 dagen
 Chocoladerozijnen  2 maanden
 Hagelslag (wit, puur & mix)  1 jaar
 Chocolademelk (mager, vol)  3 – 5 dagen
 Chocoladekruidnoten  2 maanden
 Vlokken (wit, puur & mix)  1 jaar
 Chocoladevla  4 – 6 dagen

Houdbaarheid ChocoladeHoe kun je vaststellen of chocolade niet meer goed is?

Je kan het beste vaststellen of chocolade nog goed is door te zien, ruiken en proeven. Chocolade is het lekkerst tot een week na de houdbaarheidsdatum. Daarna is de chocolade nog houdbaar maar wordt de smaak langzaam minder. Als de chocolade begint uit te drogen zullen er witte stippen en strepen verschijnen aan de rand van de chocolade. De smaak wordt dan een stuk minder en de chocolade kan je het beste gebruiken om mee te koken. Als de chocolade niet meer goed is, zal deze een andere vieze smaak krijgen.

Hoe moet je chocolade bewaren?

Chocolade kan het beste koel en droog bewaard worden. Afhankelijk van de temperatuur, bijvoorbeeld in de zomer, kan de chocolade het beste in de koelkast bewaard worden. Bewaar de chocolade in een afsluitbare container of ingepakt in plasticfolie. Zo droogt de chocolade niet te snel uit en blijft deze langer goed.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.