Chocolade is een lekkernij die veel gegeten wordt. Veel soorten snoep, taart en andere lekkernijen bevatten chocolade. Chocolade is in pure vorm vrij lang houdbaar maar het wisselt wanneer het verwerkt is in andere producten. Hieronder vind je een tabel waarin je kan lezen hoe lang je verschillende soorten chocolade kunt bewaren.

Chocolade bewaren

Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
 Witte Chocolade > 2 maandenLiever nietNiet geschikt
 Pure Chocolade > 2 maandenLiever nietNiet geschikt
 Chocolade met noten > 2 maandenLiever nietNiet geschikt
 Chocoladecake 7 dagen 3 dagen 3 maanden
 Chocoladepasta 1 jaarLiever niet Niet geschikt
 Chocoladetaart dezelfde dag opeten 3 dagen 3 maanden
 Chocolademousse dezelfde dag opeten 3 – 5 dagen 1 maand
 Chocoladesprits 2 maandenLiever niet Niet geschikt
 Chocoladebiscuit 2 maandenLiever niet Niet geschikt
 Chocoladepinda’s 2 maandenLiever niet Niet geschikt
 Chocoladepudding dezelfde dag opeten 3 – 5 dagen 1 maand
 Chocoladerozijnen 2 maandenLiever niet Niet geschikt
 Hagelslag (wit, puur & mix) 1 jaarLiever niet Niet geschikt
 Chocolademelk (mager, vol) dezelfde dag opdrinken 3 – 5 dagen 2 maanden
 Chocoladekruidnoten 2 maandenLiever niet Niet geschikt
 Vlokken (wit, puur & mix) 1 jaarLiever niet Niet geschikt
 Chocoladevla dezelfde dag opeten 4 – 6 dagen 1 maand
 Chocoladetruffels 8 dagen Liever niet Niet geschikt

Houdbaarheid ChocoladeHoe kun je vaststellen of chocolade niet meer goed is?

Je kan het beste vaststellen of chocolade nog goed is door te zien, ruiken en proeven. Chocolade is het lekkerst tot een week na de houdbaarheidsdatum. Daarna is de chocolade nog houdbaar maar wordt de smaak langzaam minder. Als de chocolade begint uit te drogen zullen er witte stippen en strepen verschijnen aan de rand van de chocolade. De smaak wordt dan een stuk minder en de chocolade kan je het beste gebruiken om mee te koken. Als de chocolade niet meer goed is, zal deze een andere vieze smaak krijgen.

Hoe lang kun je chocolade bewaren?

Chocolade kan het beste koel en droog bewaard worden. Bewaar de chocolade in een afsluitbare container of ingepakt in plasticfolie. Zo droogt de chocolade niet te snel uit en blijft deze langer goed.

Kun je chocolade in de koelkast bewaren?

Als het gaat om chocolade als bijvoorbeeld reep kan je die beter niet in de koelkast bewaren. Dan krijg je snel witte vlekken en komt de smaak niet goed tot zijn recht. Zelfs tijdens een hittegolf kun je chocolade beter niet in de koelkast bewaren! Je hoeft ons niet te geloven, geloof Alain Ducasse maar, sterrenchef met 21 michellin sterren op zijn naam.

Hoe kun je chocolade bewaren met warm weer?

In de zomer chocolade bewaren kan een hele uitdaging zijn. Zorg dat je de chocolade op een koele en droge plek bewaart. Het fijnst is natuurlijk als je een bijkeuken of een kelder hebt waar het niet warm wordt. Anders misschien een verlaten keukenkastje. Als het écht, écht, écht niet anders kan, kun je de chocolade luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Maar dan wel laten bijkomen als je die uit de koelkast haalt zodat de smaak terugkomt.