Schol bewaren

De schol is een zogeheten platvis. Deze bodemvis wordt veel gevangen in de Noordzee. Eigenlijk teveel waardoor er sprake is van overbevissing. De laatste jaren gaat het echter weer beter met de schol. Dus voel je niet schuldig als je er eentje eet. Als je dan wat van de schol overhebt, ben je natuurlijk benieuwd hoe lang je schol bewaren kunt.

Verse, rauwe schol kan je 1 dag in de koelkast bewaren. Dezelfde rauwe schol blijft 3 maanden goed in de vriezer. Gebakken schol kan je 2 dagen bewaren in de koelkast en ook 3 maanden in de vriezer. Voor een rauwe scholfilet geldt hetzelfde als voor de rauwe schol. De gebakken scholfilet is ook weer 2 dagen en 3 maanden houdbaar.

Hoe weet je of schol niet meer goed is?

Verse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de schol niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Hoe lang kan je schol buiten de koelkast bewaren?

Voor alle vissoorten geldt dat je die maximaal 2 uur buiten de koelkast kan bewaren. Het maakt niet uit of het rauwe schol(filet) of gebakken schol(filet) is. Zodra je klaar bent, moet het de koelkast in.

Hoe lang kan je schol in de koelkast bewaren?

In de koelkast blijft verse, rauwe schol 1 dag goed. In principe moet je verse schol altijd dezelfde dag opeten. In sommige gevallen is de schol de dag erna ook nog goed. Maar dan moet je echt zeker van je zaak zijn. Zorg dat je kijkt hoe de schol eruit ziet en ruik eraan. 

Denk eraan dat als je de schol lang buiten de koelkast hebt bewaard de houdbaarheid afneemt. Als je precies na 2 uur de schol in de koeling legt, kan hij minder houdbaar zijn. Dan moet je dus nog beter controleren of de schol nog goed is.

Hoe moet je verse scholfilet in de koelkast bewaren?

Verse, rauwe scholfilet moet je altijd zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dus doe net als de visboer, leg de schol op en onder ijs. Dan blijft de vis lekker koud en zo lang mogelijk goed. Het beste leg je de scholfilet ook onderin de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst.

Hoe lang kan je schol in de vriezer bewaren?

Alle soorten schol kan je 3 maanden in de vriezer bewaren. Het maakt dan niet uit of de vis nog rauw of gebakken is. Je zult her en der ook adviezen lezen dat je vis langer kan bewaren. Wij houden liever 3 maanden aan. Maar als je de vis langer wilt bewaren, zorg dan dat je die goed controleert voordat je eraan begint.

Hoe moet je rauwe schol invriezen?

Als je verse schol(filet) wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de verse vis goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse tilapia stevig in met vershoudfolie.
  • Leg de stukjes los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse vis gebruikt. Schol die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Schol bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Gebakken schol(filet) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Rauwe schol(filet) 2 uur 1 dag 3 maanden