Sardines bewaren

Sardientjes zijn een van oorsprong Mediterraanse lekkernij. Ze danken hun naam aan het eiland Sardinië waar ze vroeger veel voorkwamen. Nu kom je ze vooral tegen in blik maar ook als verse vis. Hoe lang kan je sardines bewaren? Het antwoord daarop lees je hieronder.

Verse sardines kan je 1 dag bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Sardines uit blik bewaren, doe je 2 dagen als het blikje open is. Je kan sardines uit blik 3 maanden in de diepvries houden. Een ongeopend blikje sardientjes is wel een jaar na de THT datum houdbaar.

Hoe weet je of sardines niet meer goed zijn?

Sardines bewarenVerse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de vis niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Hoe lang kan je sardines buiten de koelkast bewaren?

Sardientjes in blik waarvan het blikje ongeopend is, kan je tot wel een jaar na de THT datum bewaren. Het gaat erom dat het blikje heel blijft en bij voorkeur op een koele plaats bewaard wordt. Bijvoorbeeld in een keukenkastje. Als het blikje beschadigd is, of echt in de zon of hitte wordt bewaard, kan de houdbaarheid afnemen.

Als je een blikje sardines geopend hebt, kan je die 2 uur buiten de koelkast bewaren. Deze twee uur zijn echt het maximum. Zorg dus dat je zo snel mogelijk het blikje afkoelt als je er niet meer van eet.

Ook voor verse sardientjes geldt dat ze maar 2 uur buiten de koelkast goed blijven. Zorg dus altijd dat je zo snel mogelijk van de (vis)winkel naar huis gaat om de verse vis af te koelen.

Hoe lang kan je sardines in de koelkast bewaren?

Verse vis kan je 1 dag in de koelkast bewaren. In principe moet je verse sardines altijd dezelfde dag opeten. In het uiterste geval kan dat de dag erna. Controleer dan wel of de vis nog goed ruikt en er goed uitziet. Bij twijfel altijd weggooien.

Sardines uit blik die geopend zijn, kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dan wel dat je de visjes goed afdekt. Je kunt ze het beste in de olie laten staan. Dan drogen ze niet uit en blijven ze het langst goed. Dek ze af met een zakje of vouw het blikje terug.

Hoe moet je verse sardines in de koelkast bewaren?

Verse sardines moet je zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dat kan je doen door de sardientjes goed in te pakken in vershoudfolie. Daarnaast kan je dan ijsklontjes bij de verse vis leggen om deze extra af te koelen. Dan blijft de sardine zo lang mogelijk goed.

Verse sardines bewaren

Hoe lang kan je sardines in de vriezer bewaren?

Voor alle soorten sardines geldt dat je ze 3 maanden in de vriezer kunt bewaren. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de sardientjes zo snel mogelijk invriest.

Dus zorg dat je de verse sardines niet pas na 1 dag invriest, maar direct als je thuiskomt. Net zo goed moet je de sardines ook direct invriezen en niet na 2 dagen.

Hoe moet je verse sardientjes invriezen?

Als je verse sardines wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de verse vis goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse ansjovis stevig in met vershoudfolie.
  • Leg de stukjes los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse vis gebruikt. Sardine die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Ansjovis bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Sardines uit blik (geopend) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Sardines uit blik (ongeopend) 1 jaar na THT n.v.t. n.v.t.
Verse sardientjes 2 uur 1 dag 3 maanden