Roggebrood bewaren

Moet je roggebrood nou in de koelkast bewaren? Of juist buiten de koelkast? Kan je roggebrood bewaren in diepvries? Deze en meer vragen spelen vaak bij roggebrood. Hoe lang kan je roggebrood bewaren? Dat lees je hieronder.

Een open pakje roggebrood kan je 7  tot 14 dagen bewaren in de koelkast. In de diepvries blijft roggebrood 1 maand goed. Als roggebrood erin verwerkt is, kan je het buiten de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld tarwe roggebrood bewaren doe je 2 tot 4 dagen buiten de koelkast.

Roggebrood bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Bolletje roggebrood n.v.t. 7 tot 14 dagen 1 maand
Roggebrood n.v.t. 7 tot 14 dagen 1 maand
Tarwe roggebrood 2 – 4 dagen n.v.t. 1 maand

Hoe weet je of roggebrood niet meer goed is?

Roggebrood bewarenRoggebrood bevat vrij veel vocht en gaat daarom snel schimmelen. Daardoor zie je dus dat het niet meer goed is. Als roggebrood uitgedroogd is, muf ruikt of smaakt of roggebrood beschimmeld is. Dan is het zeker niet meer goed. Weggooien is dan het advies.

Hoe lang kan je roggebrood buiten de koelkast bewaren?

In principe kan je roggebrood niet buiten de koelkast bewaren. Heel anders dus dan met andere soorten brood. Tenzij je het op een echte koele plaats bewaart en goed inpakt. Denk dan bijvoorbeeld aan een koude kelder. Anders droogt het roggebrood uit en is het niet meer houdbaar.

Voor tarwe roggebrood geldt natuurlijk wel dat je het buiten de koelkast kan bewaren. Maar dit is dan eigenlijk ook meer een “normaal” brood dan het echt roggebrood is. Dit brood bevat veel minder vocht dan licht of donker roggebrood. Tarwe roggebrood kan je zo’n 2 tot 4 dagen buiten de koeling bewaren.

Hoe lang kan je roggebrood in de koelkast bewaren?

De adviezen hierover lopen uiteen. Maar je kan roggebrood tenminste 7 dagen in de koelkast bewaren. Nadat je de verpakking hebt geopend. Als je echt vers roggebrood hebt, kan je het tot wel 14 dagen bewaren in de koeling. 

Let goed op onze bovenstaande tips: als het uitgedroogd of beschimmeld is, is het niet meer goed. In dat geval moet je het brood weggooien. Ook als de 7 dagen of 14 dagen nog niet gehaald zijn.

Tarwe roggebrood is niet houdbaar in de koelkast. Dan droogt het juist razendsnel uit en is het niet meer te eten. Zorg dus dat je dit altijd buiten de koelkast in de broodtrommel bewaart. Of juist in de vriezer.

Bolletje roggebrood bewaren

Hoe lang kan je roggebrood in de vriezer bewaren? 

In de diepvries zijn alle soorten roggebrood (dus ook tarwe rogge) 1 maand houdbaar. Zorg wel dat je het brood goed inpakt. Dat kan bijvoorbeeld in het oorspronkelijke bakje van bolletje. Maar dat kan ook in aluminiumfolie of een andere diepvriesverpakking.

Als je het roggebrood wilt invriezen, kan je dat het beste zo snel mogelijk doen. Wacht niet 7 tot 14 dagen voordat je het invriest. Zodra je bedenkt dat je het niet meer gaat opeten, invriezen. Dan blijft het namelijk langer goed nadat je het weer ontdooit.

Zorg dat je roggebrood altijd op een koele, donkere plaats bewaart. Bijvoorbeeld in de koelkast of in een koele kelder. Pak het roggebrood goed in zodat het niet te snel uitdroogt. In de koelkast blijft het dan 1 à 2 weken goed en in de vriezer 1 maand.

In de koelkast kan je goed afgesloten roggebrood zo’n 7 tot 14 dagen bewaren. Ook nadat je de oorspronkelijke verpakking hebt open gemaakt. Maar je moet er wel voor zorgen dat je het daarna weer goed dicht maakt. Bijvoorbeeld met aluminiumfolie.

Roggebrood bevat veel vocht, veel meer dan “normaal” brood. Daarom gaat het snel schimmelen als je het buiten de koelkast bewaart. De voorkeur heeft daarom om het brood goed ingepakt in de koelkast te bewaren.

Omdat roggebrood heel lang gebakken wordt, worden de meeste schimmels inactief. Daardoor kan je het roggebrood lang bewaren. Als er niet heel netjes en hygiënisch gewerkt wordt, kan het brood alsnog snel gaan schimmelen.

Het gaat er wel om dat je de oorspronkelijke luchtdichte verpakking niet opent. Als je dat doet, is het roggebrood nog zo’n 7 tot 14 dagen houdbaar. Maar dat is ook langer dan de meeste andere broodsoorten.

Roggebrood is heel erg vochtig en bevat relatief veel suikers. Dat is een ideale situatie voor schimmels om te groeien. Daarom moet je roggebrood ook altijd in de koelkast of vriezer bewaren. Daar hebben de schimmels de minste kans om snel te groeien.