Rijst Bewaren

Rijst behoort zoals alle graansoorten tot de grassenfamilie. Je hebt verschillende soorten Rijst. Zilvervliesrijst is een volkorenproduct en  bevat gezonde voedingsstoffen, vezels en koolhydraten en daarom wordt geadviseerd witte Rijst door Zilvervliesrijst te vervangen. Rijst kan voor ontzettend veel gerechten toegepast en gebruikt worden. Voor gekookte Rijst gelden andere bewaaradviezen dan van Rijst in verpakking. Het is daarom belangrijk om te weten hoelang gekookte Rijst houdbaar is en onder welke condities.

Rijst bewaren

 OngeopendGeopendKoelkastVriezer
Witte rijst4 – 5 jaar > 1 jaarn.v.t.n.v.t.
Witte rijst (gekookt)n.v.t.n.v.t.2 dagen3 maanden
Pandanrijst4 – 5 jaar> 1 jaarn.v.t.n.v.t.
Basmatirijst4 – 5 jaar> 1 jaarn.v.t.n.v.t.
Zilvervliesrijst4 – 5 jaar> 1 jaarn.v.t.n.v.t.
Zilvervliesrijst (gekookt)n.v.t.n.v.t.dagen3 maanden

Houdbaarheid RijstHoe kun je vaststellen of rijst niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Rijst niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Rijst muf ruikt, ranzig is en je er insecten in aantreft, dient de Rijst weggegooid te worden.

Hoe moet je rijst bewaren?

Rijst kan langer dan 1 jaar tot onbeperkt bewaard worden mits bewaard in een droge en koele ruimte in een goed afgesloten blik of bus. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in Rijst.

Gekookte rijst bewarenHoe kun je vaststellen of gekookte rijst niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of gekookte Rijst niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de gekookte Rijst muf ruikt, hard, verkleurd of beschimmeld is, dient de gekookte Rijst weggegooid te worden.

Hoe moet je gekookte rijst bewaren?

In de koelkast is gekookte Rijst 1 tot 2 dagen houdbaar, mits snel afgekoeld en verpakt in een, goed, afgesloten doos of verpakt in huishoudfolie. Laat de gekookte Rijst ook niet langer dan 2 uur in de keuken staan.

In de vriezer is gekookte Rijst tot 3 maanden houdbaar, mits snel afgekoeld en verpakt in een, goed, afgesloten diepvriesdoos of diepvrieszak.