Pruimen bewaren

Een pruim is een steenvrucht en valt onder het geslacht prunus. Een pruim is een vrucht met de meeste antioxidanten. Dit geldt ook voor gedroogde pruimen. Als je een pruimenboom in je tuin plant dan heb je gegarandeerd aan het eind van de zomer een mand vol heerlijke vruchten. Met pruimen zijn erg veel gerechten te maken, taarten, sap, jam, saus, chutney, smoothie, stoofschotels en wijn. Verse en gedroogde pruimen bevorderen de stoelgang. Het is belangrijk om te weten hoelang Pruimen houdbaar zijn en onder welke condities.

Pruimen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Gedroogde pruimen

 6 tot 9 maanden

n.v.t.

n.v.t. 
Verse pruimen

 liever niet

tot 4 dagen

8 tot 12 maanden

Hoe kun je vaststellen of Pruimen niet meer goed zijn?

Pruimen bewarenJe kunt het beste vaststellen of verse Pruimen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de verse Pruimen slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.

Als gedroogde Pruimen ongeopend of geopend donker verkleurd zijn en niet goed meer smaken, dienen zij weggegooid te worden.

Als het vocht van Pruimen op glas troebel is en het deksel bol staat, vreemd smaakt en beschimmeld is dient de pot weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Pruimen bewaren?

Verse pruimen kunnen op een fruitschaal tot 6 dagen bewaard worden mits de vruchten gaaf zijn. Gekwetste verse Pruimen lenen zich uitstekend voor het maken van sap, jam, chutney en smoothies.

Verse pruimen bewaren

Verse pruimen kunnen tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden mits de vruchten gaaf en niet gekwetst zijn. Leg de pruimen op een bord bedekt met keukenpapier.

Gedroogde pruimen bewaren

Gedroogde Pruimen in ongeopende verpakking. Zie bewaaradvies op de verpakking. Gedroogde Pruimen in geopende verpakking kunnen 6 tot 9 maanden op een droge, koele en donkere plaats bewaard worden. Doe de Pruimen over in een goed, luchtdicht, afgesloten bewaarbakje.