Pesto Bewaren

Pesto een heerlijke saus bestaande uit olijfolie, basilicum, knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas. De saus komt van oorsprong uit Italië, Pesto alla Genovese, en kan gegeten worden bij carpaccio, pasta, pizza, salades en gebruikt worden om vlees of vis te marineren. Pesto is  eenvoudig zelf te maken en geeft je de vrijheid om diverse variaties uit te proberen.  Kies voor een ander soort kaas (pecorino), een ander kruidenmengsel of gebruik rucola (rood of groen) in plaats van basilicum. Het is belangrijk om te weten hoelang Pesto houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Pesto? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Pesto Bewaren

Ongeopend Koelkast Diepvries
Gekochte verse pesto 1 – 3 weken  4 dagen 3 maanden
Potje / blikje pesto 4 – 6 weken  7 – 14 dagen 3 maanden
Zelfgemaakte pesto n.v.t.  4 dagen  3 maanden

Pesto BewarenHoe kun je vaststellen of Pesto niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Pesto niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Pesto niet meer goed ruikt of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.

Hoe moet je Pesto bewaren?

Gekochte Pesto in een potje kan na opening tot 14 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg dat de Pesto onder een klein laagje olie staat. Dit verlengt de houdbaarheid. Zelfgemaakte Pesto of gekochte verse Pesto kan tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg dat de Pesto onder een klein laagje olie staat. Dit verlengt de houdbaarheid. Gebruik telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen. Verse Pesto kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden, mits overgedaan in een goed afsluitbaar diepvriesbakje.