Pepers Bewaren

Pepers zijn er tegenwoordig te kust en te keur en in veel soorten te koop. Van zoetig, mild, scherp tot superscherp. Vooral de rode Pepers zijn supergezond en bevatten veel vitamines en mineralen. De groene Pepers zijn nog onrijp en veel minder scherp. De scherpte van de Peper zit vooral in de zaden. Dus begin je net met Pepers te eten dan kun je dit het beste opbouwen. Het is jammer om je gerechten zo te kruiden dat het niet meer eetbaar voor je is. Let op dat je bij het snijden van de Peper en het verwijderen van de zaden je daarna niet in de ogen wrijft. Drink geen water om de scherpte te blussen maar neem een hapje rijst. Laat je bij aankoop adviseren over de scherpte van de Peper. Het is belangrijk om te weten hoelang Peper houdbaar is en onder welke condities.

Pepers bewaren

Buiten koelkast Koelkast Diepvries
Rode peper 1 week n.v.t. 1 jaar
Groene peper 1 week n.v.t. 1 jaar
Gele peper 1 week n.v.t. 1 jaar
Spaanse peper 1 week n.v.t. 1 jaar

Hoe kun je vaststellen of peper niet meer goed is?

Pepers BewarenJe kunt het beste vaststellen of Peper niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Peper rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je pepers bewaren?

In principe kan je hele pepers altijd een week op de fruitschaal bewaren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de papieren zak die je bij de groenteboer krijgt. Gesneden peper kan 2 tot 3 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden. In de diepvries kan een peper een jaar houdbaar blijven. Dan moet je de pepers vooraf wel blancheren en in een goed afgesloten bakje bewaren. Let erop dat je de pepers niet op elkaar legt in het bakje. Dan vriezen ze aan elkaar vast. Hieronder de houdbaarheden van enkele soorten pepers:
  • Rode pepers bewaren: 1 week op de fruitschaal, 1 jaar in de diepvries.
  • Groene pepers bewaren: 1 week op de fruitschaal, 1 jaar in de diepvries.
  • Gele pepers bewaren: 1 week op de fruitschaal, 1 jaar in de diepvries.
  • Spaanse pepers bewaren: 1 week op de fruitschaal, 1 jaar in de diepvries.

Pepers bewaren in olie

Als je pepers langer houdbaar wilt maken, kan je ze in olie bewaren. Het gevaar van pepers in olie is dat er giftige stoffen kunnen vrijkomen. Daarom raden we dit af. Het is veel makkelijker om pepers in azijn te bewaren.

Pepers bewaren in azijn

Met azijn de pepers inmaken is hartstikke makkelijk met een lekker resultaat. Hiervoor heb je azijn, water en suiker nodig. Eventueel kan je nog laurierbladen toevoegen.