Papaja bewaren

De papaja is een heerlijk zomers fruit. De papaja komt van nature niet in Nederland voor maar wordt het hele jaar door geïmporteerd. Daarom kan je altijd van deze vrucht genieten. Hieronder lees je hoe lang je een papaja bewaren kunt.

De papaja kan je 4 dagen op de fruitschaal bewaren. In de vriezer kan je een in stukjes gesneden papaja 12 maanden bewaren. Papaja moet niet in de koelkast bewaren. Dan krijgt hij waterige plekken en gaat hij snel rotten.

Hoe weet je of een papaja niet meer goed is?

Papaja bewarenEen goede papaja is rood of groen met gele vlekken. Als de kleur afwijkt, bijvoorbeeld bruin wordt. Dan is de papaja niet meer goed. Hetzelfde geldt natuurlijk als de papaja beschimmeld is. In beide gevallen moet je de vrucht gewoon weggooien.

Hoe lang kan je papaja buiten de koelkast bewaren?

Op de fruitschaal blijft papaja enkele dagen goed. Het ligt eraan hoe rijp de papaja is als je die koopt. Hoe rijper, hoe minder lang houdbaar. Als de papaja heel rijp is, kneust de schil ook heel snel. Dus dan kan je die het beste zo snel mogelijk opeten.

Als je het rijpingsproces wilt vertragen, kan je de papaja koeler bewaren. Maar niet in de koelkast. Denk dan aan een keukenkastje of een bijkeuken waar het niet zo warm wordt. Dan rijpt de papaja minder snel.

Hoe lang kan je papaja in de koelkast bewaren?

Niet. In de koelkast rot de papaja heel snel weg. Bij een te lage temperatuur wordt het rijpingsproces van de papaya verstoord. Daardoor krijgt ie waterige plekken die snel gaan rotten.

Hoe lang kan je papaja in de vriezer bewaren?

Als je papaja in de vriezer wilt bewaren, moet je die eerst schillen en in kleine stukjes snijden. Dan kan je de papaja in een bakje of zakje invriezen. Ingevroren papaja blijft dan ongeveer een jaar goed. Je kunt de ingevroren papaja blokjes ook gebruiken als ijsklontje in de zomer. Hartstikke lekker en verfrissend.

Kan je onrijpe papaja eten?

Als de papaja nog niet rijp is, kan je die wel weten. Je gebruikt de papaja dan als een soort groente. Zorg dat je eerste de papaja schilt. Daarna kan je de papaja raspen en gebruiken in jouw gerechten. De onrijpe papaja kom je veel tegen in de Thaise keuken. Bijvoorbeeld samen met glasnoedels.

Papaja bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Papaja 4 dagen niet 1 jaar