Pannenkoeken bewaren

Pannenkoeken zijn een heerlijk toetje, tussendoortje of zelfs een complete maaltijd. Je kunt pannenkoeken kant en klaar in de winkel kopen. Maar ook zelf maken van tarwe, boekweit of bananen. Hoe lang kan je pannenkoeken bewaren? Is er verschil tussen de soorten pannenkoeken wat betreft bewaren? Dat lees je allemaal hieronder. Zelfgebakken pannenkoeken kan je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren. Boekweit pannenkoeken blijven ook 2 dagen en 3 maanden goed. Hetzelfde geldt voor kant en klare pannenkoeken. Pannenkoekenmeel en mix kan je een jaar bewaren in een keukenkastje.

Hoe weet je of pannenkoeken niet meer goed zijn?

Pannenkoeken bewarenAls de pannenkoeken er niet meer goed uitzien of beschimmeld zijn, zijn deze niet meer goed. Als je de pannenkoek niet goed in pakt in de koelkast of vriezer kan die ook heel erg uitdrogen. In dat geval is deze ook niet meer houdbaar. Je kunt altijd vaststellen of de pannenkoek nog goed is door te kijken, ruiken en als laatste te proeven. Pannenkoekenmeel en mix blijft bijna onbeperkt goed. Je moet er dan wel voor zorgen dat je het meel goed inpakt. Kies voor een goed afsluitbare bak waar geen vocht in kan komen. In principe is pannenkoekenmix dan bijna onbeperkt houdbaar.

Hoe lang kan je pannenkoeken bewaren buiten de koelkast?

Buiten de koelkast blijven afgebakken pannenkoeken 2 uur goed. Als de pannenkoeken langer dan twee uur buiten de koelkast blijven, beginnen ziekmakende bacteriën te groeien. Het maakt niet uit of je bananenpannenkoeken, havermout pannenkoeken of andere pannenkoeken buiten de koeling bewaart. Ze moeten allemaal binnen twee uur de koeling in.

Hoe lang kan je pannenkoeken bewaren in de koelkast?

In de koelkast blijven alle soorten pannenkoeken 2 dagen goed nadat ze zijn afgebakken. Je moet wel op een aantal details letten.
  1. Zorg dat de pannenkoeken afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
  2. Verpak de pannenkoeken lucht- en vochtdicht.
Door de pannenkoeken te laten afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst, blijft de temperatuur in de koeling goed. Anders stijgt de temperatuur in de koelkast waardoor sommige producten kunnen bederven. Als je de pannenkoeken niet goed verpakt, kunnen ze snel uitdrogen. Dan zijn ze minder lang houdbaar en verlies je veel smaak. Als je kant en klare pannenkoeken hebt, kan je de ongeopende verpakking tot de THT datum bewaren. Kant en klare pannenkoeken bewaren  na openen kan 2 dagen, tenzij de THT datum verloopt. Als je ze gebakken hebt, blijven ze ook nog 2 dagen goed in de koelkast. Wederom niet langer dan de THT datum.

Hoe lang kan je pannenkoeken in de vriezer bewaren?

In de diepvries kan je pannenkoeken ongeveer 3 maanden bewaren. Dat geldt voor de afgebakken pannenkoeken. Maar ook de kant en klare pannenkoeken (die nog niet afgebakken zijn) kan je 3 maanden in de vriezer bewaren. Het is ook hier belangrijk dat je de pannenkoeken goed verpakt. Zorg dus voor een lucht- en vochtdichte verpakking. Zorg ook dat je pannenkoeken eerst laat afkoelen voordat je ze invriest. Voor invriezen geldt altijd dat je de pannenkoeken zo snel mogelijk moet invriezen. Je kunt dus beter na het bakken de pannenkoeken laten afkoelen en direct invriezen. Dan dat je ze eerst nog 2 dagen in de koelkast bewaart. Dat gaat ten koste van de houdbaarheid. Pannenkoeken bewaren en opwarmen

Pannenkoeken bewaren en opwarmen

Er zijn twee manieren om pannenkoeken op te warmen:
  1. In de magnetron.
  2. Met de koekenpan.
Als je snel en makkelijk klaar wilt zijn, is de magnetron een prima optie. Maar daar worden de pannenkoeken wel slap van. De beste optie is daarom om de pannenkoeken in de koekenpan op te warmen. Gewoon alsof je ze normaal zou bakken. Dan worden ze bijna net zo lekker als wanneer je ze vers bakt.

Pannenkoek bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Vriezer
Banaan pannenkoek bewaren  2 uur  2 dagen  3 maanden
Boekweitpannenkoek bewaren  2 uur  2 dagen  3 maanden
Kant en klare pannenkoek bewaren  2 uur  2 dagen  3 maanden
Havermout pannenkoek bewaren  2 uur  2 dagen  3 maanden
Pannenkoekmeel bewaren  1 jaar  n.v.t.  n.v.t.
Pannenkoekmix bewaren  1 jaar  n.v.t.  n.v.t.
Zelfgemaakte pannenkoeken bewaren  2 uur  2 dagen  3 maanden

Ja, pannenkoeken kan je 2 uur buiten de koelkast bewaren. Voor die tijd moet je ze in de koelkast of diepvries plaatsen.

Als de verpakking nog dicht is, volg dan de THT datum op de verpakking. Als je de verpakking hebt geopend, blijven de pannenkoeken nog ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Tenzij de THT datum natuurlijk verlopen is. 

Als je de pannenkoeken invriest, blijven ze nog 3 maanden goed. Zorg dan wel dat je de pannenkoeken goed lucht- en vochtdicht inpakt.

Laat eerst de pannenkoeken afkoelen. Zorg daarnaast dat je de pannenkoeken lucht- en vochtdicht bewaart. Je kan ze bijvoorbeeld in huishoudfolie wikkelen of in een afsluitbare vershoudbak bewaren.