Pangasiusfilet bewaren

Pangasiusfilet is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. Je kan “panga” kopen als verse vis en als bevroren vis. Maar wist jij dat alle pangasiusfilet in Nederland bevroren was? Deze vis komt namelijk uit Vietnam bevroren aan. Alle “verse” pangasius is dus ontdooid in de winkel. Hieronder lees je hoe lang je pangasiusfilet bewaren kan.

Verse of rauwe pangasius kan je 1 dag bewaren in de koelkast. Voor de vriezer geldt dat je de pangasius 3 maanden kan bewaren. Heb je de pangasiusfilet gebakken of gefrituurd? Dan kan je de pangasius 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.

Hoe weet je of pangasius niet meer goed is?

Pangasiusfilet bewarenHet voordeel van vis is dat je heel goed en snel merkt dat ie niet meer goed is. Dat ruik je direct. Verse pangasiusfilet is heel bederfelijk. Daarom is het belangrijk om altijd aan de vis te ruiken. Kijk ook of de vis er nog goed uitziet. Als de kleur afwijkt van toen je hem kocht, moet je de vis weggooien.

Hoe lang kan je pangasius buiten de koelkast bewaren?

Alle soorten vis blijven hooguit 2 uur goed buiten de koelkast of vriezer. Het is dus echt belangrijk dat je zo snel mogelijk van de winkel naar huis gaat om de vis af te koelen.

Als je de pangasius gebakken hebt, geldt ook dat ie maar 2 uur houdbaar blijft buiten de koeling. Zorg dat je de vis zo snel laat afkoelen en plaats het dan in de koelkast of vriezer.

Hoe lang kan je pangasiusfilet in de koelkast bewaren?

In de koelkast blijft verse pangasius 1 dag goed. Je moet goed beseffen dat deze vis dus al ontdooid is in de winkel. Dus je kunt deze het beste zo snel mogelijk opeten. Het is niet zo dat de vis niet meer goed is. Maar het is natuurlijk geen echte verse vis zoals we in Nederland gewend zijn.

Na het bakken in de koekenpan of oven blijft de panga nog 2 dagen goed in de koelkast. Zorg er ook dan voor dat je de filets zo snel mogelijk na het koken in de koelkast zet. Laat uiteraard wel eerst de vis afkoelen. Anders warmt de koelkast (een beetje) op. Daardoor kunnen andere producten bederven.

Hoe moet je rauwe pangasiusfilet in de koelkast bewaren?

Zorg dat de rauwe pangasiusfilet zo dicht mogelijk bij het vriespunt blijft. Dat kan je hetzelfde doen als in de winkel: veel ijs eromheen leggen. Leg de rauwe filets ook onderin de koelkast. Daar is het het koudst. 

Hoe lang kan je pangasiusfilet in de diepvries bewaren?

In de diepvries blijft de pangasiusfilet nog 3 maanden goed. Het maakt hiervoor niet uit dat de vis al in de winkel is ontdooid. Maar als je van plan bent om de vis in te vriezen: koop dan de ingevroren variant.

Pangasiusfilet bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Gebakken pangasiusfilet 2 uur 2 dagen 3 maanden
Rauwe pangasiusfilet 2 uur 1 dag 3 maanden