Honing is een vloeibare zoete substantie die door bijen verzameld wordt uit bloemen. Er bestaan diverse smaken Honing, afhankelijk van het door de bijen bezochte soort bloemen, bijvoorbeeld acacia, lavendel, linde, klaver, rozen enzovoort. Het kan ook een mengsel zijn van meerdere bloemen en bloesems. Honing bevat veel suiker en weinig vocht. Door de hoge hoeveelheid suikers bederft Honing niet snel en kan in de keukenkast lang bewaard worden. Als de Honing gekristalliseerd is kun je de Honing in een klein pannetje met lauw tot warm water weer vloeibaar maken. De temperatuur van het water mag beslist niet boven de 35 graden uitkomen. In de keuken en bij het maken van diverse gerechten wordt ook Honing gebruikt. Denk maar eens aan de overheerlijke Marokkaanse tajines, sticky kip of vleesgerechten, dressings, het zoeten van thee, yoghurt en pannenkoeken. Het is belangrijk om te weten hoelang Honing bewaard kan worden en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Honing? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Honing

Buiten Koelkast
 Ongeopend > 1 jaar

Geopend tot 1 jaar

Houdbaarheid HoningHoe kun je vaststellen of Honing niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Honing niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Ook als de Honing donkerder en gekristalliseerd is kan de Honing nog worden gegeten of warme dranken mee gezoet worden.

Hoe moet je Honing bewaren?

Ongeopende Honing kan op een droge, koele plaats langer dan 1 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat.

Geopende Honing kan tot 1 jaar op een koele plaats bewaard worden.

Belangrijk!

  • Hoewel de getoonde informatie op Bewaarwijzer met de uiterste zorg is samengesteld kan de houdbaarheid van een product altijd afwijken.
  •  Stel daarom altijd vast met zien, ruiken en proeven of het product nog houdbaar is. Bij twijfel wordt aangeraden altijd het product weg te gooien.
  •  Producten met een verstreken TGT datum dienen altijd weggegooid te worden. Deze zijn niet meer geschikt voor consumptie.