Mais Bewaren

De Mais die wij eten is suikermais en behoort tot de grassenfamilie. Zonder het te weten eten wij met zijn allen best veel mais, als meel, polenta, maizena en cornflakes. Maiskolven kunnen goed bereid worden op de BBQ en besmeerd met wat boter is het een heerlijk tussendoortje. Mais is te koop in potten en blikken en wordt veel in soepen gebruikt, toegevoegd aan de chili en in salades verwerkt. Verse Mais kun je het beste koken in ruim kokend water. Bij aankoop van verse Mais dienen de korrels een mooie, gezonde glans en een stevige structuur te hebben. De schutbladeren mogen niet beschimmeld zijn. Laat bereide of gekookte Mais nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Mais houdbaar is en onder welke condities.

Mais bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Mais (blik / glas) 1 jaar na THT 2 dagen 3 maanden
Mas (gekookt) n.v.t. 2 dagen 3 maanden
Mais (vers) / maiskolf (vers) n.v.t. 2 – 3 dagen 8 – 12 maanden (geblancheerd en zonder bladeren)
Maisbrood 2 – 4 dagen n.v.t. 1 maand
Maisolie 1 jaar n.v.t. n.v.t.
Minimais (baby mais) n.v.t. 2 – 3 dagen 3 maanden

Hoe kun je vaststellen of mais niet meer goed is?

Mais BewarenJe kunt het beste vaststellen of Mais niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de verse Mais rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden. Als de deksel van de, ongeopende, Mais uit blik of pot bol staat dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je mais bewaren?

Er zijn eigenlijk twee soorten mais, de verse mais en de mais uit blik. Voor elk gelden andere houdbaarheidsdata.

Verse mais bewaren

Verse mais moet je zo snel mogelijk thuis in de koeling plaatsen. Dan blijft het 2 tot 3 dagen goed. Als je verse mais (maiskolven) wilt invriezen, kan dat ook. Zorg wel dat je eerst de bladeren verwijdert en daarna de mais blancheert. Dan kan je de mais nog makkelijk 8 tot 12 maanden in de vriezer houden.

Mais uit blik bewaren

Voor mais uit blik geldt hetzelfde als voor mais uit een glazen pot. Mais uit blik is, geopend, 2 dagen houdbaar in de koelkast. Als je de mais invriest, blijft die nog 3 maanden goed. Dat geldt ook als je de mais in een gerecht verwerkt hebt.