Vanille Bewaren

Vanille is afkomstig van een tropische orchidee. Er is heel veel kwaliteitsverschil en voor echte goede vanillestokjes wordt een flinke prijs gevraagd. Er zijn de volgende vanilles te koop: Vanillestokjes, Vanillesuiker, Vanille extract en Vanille essence. Vanille wordt vooral toegepast in gebak, room, ijs, cake, dranken en likeuren. De meest zuivere vorm Vanille komt van het Vanillestokje. De suikers, extracten en essences worden allemaal gemaakt van het Vanillestokje. In recepten wordt vaak het hele stokje meegetrokken in melk of het stokje wordt doorgesneden en dan worden de zwarte kleine zaadjes gebruikt om het gerecht op smaak te brengen. Gooi het meegetrokken stokje niet weg maar bewaar het in een afgesloten pot met suiker, poedersuiker of basterdsuiker. Na enige tijd heb je een verrukkelijke geurende, aromatische suiker. Vanillesuiker is vaak gemaakt van synthetische vanille. Dit heeft invloed op de kwaliteit, geur en aroma. Vanille extract wordt verkregen door de stokjes een lange tijd in alcohol te laten trekken. Vanille essence wordt ook vaak gemaakt van synthetische Vanille en is daarom minder aromatisch en kwalitatief minder dan Vanille extract. In de recepten wordt aangegeven welke Vanille er gebruikt moet worden. Het is belangrijk om te weten hoelang Vanille houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Vanille? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Vanille Bewaren

Buiten Koelkast
Vanillestokjes 1 jaar
Ongeopend Extract en Essence 1 jaar
Vanillesuiker 1 jaar

Vanille BewarenHoe kun je vaststellen of Vanille niet meer goed is?

Je kunt vaststellen of Vanille niet goed meer is door te kijken, ruiken en proeven. Als de Vanillestokjes beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden. Als de Vanillesuiker klonterig is en geen aroma en geur meer heeft dient zij weggegooid te worden. Als de vloeistof van het Vanille extract of de Vanille essence troebel is en geen geur en aroma meer hebben dienen zij weggegooid te worden.

Hoe kun je Vanille bewaren?

Vanillestokjes kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Op een vochtige plaats gaan de stokjes schimmelen. Ongeopende Vanille extract en Vanille Essence kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden. Als de flesjes geopend zijn kunnen zij nog een tijd bewaard worden. Proef en check alvorens te gebruiken. Ongeopende Vanillesuiker is verpakt in kleine zakjes en kan langer dan 1 jaar bewaard worden. Heb je nog een kleine hoeveelheid over gooi het dan bij je gewone suiker of basterdsuiker.