Koolvis bewaren

De koolvis is familie van de kabeljauw en wordt in Nederland en vooral Duitsland veel gegeten. De koolvis wordt gewoon hier in de Noordzee gevangen en heeft dan een MSC keurmerk. Hoe lang kan je verse of rauwe koolvis bewaren? Dat lees je hieronder.

Verse of rauwe koolvis kan je 1 dag bewaren in de koelkast. Voor de vriezer geldt dat je de koolvis 3 maanden kan bewaren. Heb je de koolvis gebakken of gefrituurd? Dan kan je de koolvis 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.

Hoe weet je of koolvis niet meer goed is?

Koolvis bewarenHet voordeel van vis is dat je heel goed en snel merkt dat ie niet meer goed is. Dat ruik je direct. Verse koolvis is heel bederfelijk. Daarom is het belangrijk om altijd aan de vis te ruiken. Kijk ook of de vis er nog goed uitziet. Als de kleur afwijkt van toen je hem kocht, moet je de vis weggooien.

Hoe lang kan je koolvis buiten de koelkast bewaren?

Alle soorten vis blijven hooguit 2 uur goed buiten de koelkast of vriezer. Het is dus echt belangrijk dat je zo snel mogelijk van de winkel naar huis gaat om de vis af te koelen.

Als je de koolvis gebakken hebt, geldt ook dat ie maar 2 uur houdbaar blijft buiten de koeling. Zorg dat je de vis zo snel laat afkoelen en plaats het dan in de koelkast of vriezer.

Let op: zet nooit warm eten in de koelkast. Dat verhoogt de temperatuur vooral om het warme eten heen. Daardoor krijgen bacteriën de kans om te groeien.

Hoe lang kan je koolvis in de koelkast bewaren?

In de koelkast blijft verse koolvis 1 dag goed. Als je hele verse koolvis hebt, kan je die misschien de dag erna nog eten. Maar over het algemeen moet je verse vis altijd dezelfde dag meteen opeten. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de vis niet meer goed is.

Als je de koolvis al gebakken hebt, kan je die 2 dagen in de koelkast bewaren. Hou er wel rekening mee dat je de vis dan zo snel mogelijk na het bakken afkoelt. Als de verse vis al lang heeft gelegen voordat je die ging bakken, neemt de houdbaarheid ook af. Zorg dus dat je niet lang wacht met bakken.

Hoe moet je rauwe koolvis in de koelkast bewaren?

Verse koolvis moet je zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dat kan je doen door de koolvis goed in te pakken in vershoudfolie. Daarnaast kan je dan ijsklontjes bij de verse vis leggen om deze extra af te koelen. Dan blijft de rauwe vis zo lang mogelijk goed.

Hoe lang kan je koolvis in de diepvries bewaren?

In de diepvries blijft verse of rauwe koolvis 3 maanden goed. Voor gebakken koolvis geldt ook dat die 3 maanden goed blijft.

In beide gevallen geldt dat je de vis zo snel mogelijk moet invriezen. Laat de vis dus niet te lang in de koelkast liggen. Of te lang buiten de koelkast. Zodra je bedenkt dat je de vis wilt invriezen: meteen doen!

Hoe moet je verse koolvis invriezen?

Als je verse koolvis wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de koolvis goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse vis stevig in met vershoudfolie.
  • Zorg dat je de koolvis in moten of filets verpakt.
  • Leg de stukken los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse koolvis gebruikt. Forel die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Koolvis bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Gebakken koolvis(filet) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Rauwe koolvis(filet) 2 uur 1 dag 3 maanden