Kerststol bewaren

Bij een gezellig kerst hoort natuurlijk een kerststol. De grote vraag is alleen, ben jij iemand die het spijs uitsmeert? Of laat je het zitten voor die grote hap spijs? Ongeacht je voorkeur eet je waarschijnlijk niet de hele stol in één keer op. Dus hoe lang kan je een kerststol bewaren? Dat lees je hieronder.

Een (aangesneden) kerststol kan je 2 tot 4 weken in het keukenkastje bewaren. Je kan de kerststol ook invriezen, dan blijft de stol een maand houdbaar.

Hoe weet je of kerststol niet meer goed is?

Kerststol bewarenEen bedorven kerststol herken je het makkelijkst aan schimmel. Dan weet je zeker dat ie niet meer goed is. Maar als het brood heel muf en droog wordt, is de kerststol ook niet meer goed. Dat herken je dus makkelijk door te ruiken, kijken en proeven.

Hoe lang kan je een kerststol buiten de koelkast bewaren?

Een kerststol blijft buiten de koelkast zo’n 2 tot 4 weken houdbaar. Je bewaart de stol het beste op een koele en donkere plaats. Zoals een keukenkastje in of de bijkeuken. Berg de stol op in de verpakking waarin je het gekocht hebt: meestal een plastic zak. Je kan het eventueel ook in een afsluitbaar bakje bewaren.

De koelkast voegt niks toe aan de houdbaarheid van de kerststol. Sterker nog dan droogt het brood alleen maar sneller uit. Net als het spijs. Bewaar de kerststol dus lekker buiten de koelkast.

Hoe lang kan je kerststol invriezen?

Wist jij dat je een kerststol kan invriezen? Hartstikke handig als je die te vroeg inkoopt of juist overhoudt. Vries de kerststol in de zak in waarin je die gekocht hebt. Eventueel zou je de stol met spijs ook in een afsluitbaar bakje kunnen invriezen.

Als je de kerststol na het invriezen weer wilt eten, laat hem dan rustig ontdooien. Leg de kerststol op het aanrecht of op een andere plek. Sommige mensen kiezen ervoor om de bevroren kerststol in de magnetron of oven te doen. Maar wij raden aan om eerst de boel te ontdooien. Daarna kan je de kerststol in de oven kort opwarmen.

Kerststol weer oppiepen

Als je de kerststol ingevroren hebt of hij is een beetje droog kan je die makkelijk oppiepen. Verwarm de oven voor op 100 graden en doe de kerststol er 5 minuten in. Dan wordt ie weer lekker warm en een stuk lekkerder.

Kerststol bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Stroopwafels – open verpakking 2 tot 4 weken n.v.t. 1 maand
Stroopwafels – gesloten verpakking volg bewaaradvies verpakking n.v.t. 1 maand

Een kerststol kan je twee tot vier weken bewaren nadat die is aangesneden. Je kan de kerststol gewoon in een keukenkastje bewaren in een afgesloten zak. Je kan de kerststol ook invriezen dan blijft ie nog een maand goed.

Een kerststol kan je goed invriezen. Zowel zelfgebakken kerststollen als kerststollen uit de winkel kan je invriezen. Vries de kerststol in de oorspronkelijke verpakking in. Je kan de kerststol ook in een afsluitbaar bakje invriezen.

Amandelspijs kan je goed invriezen. Als je het in een afsluitbaar zakje doet, blijft het 3 maanden goed in de vriezer.