Kabeljauw bewaren

De kabeljauw wordt wereldwijd heel veel gegeten. Je kan kabeljauw tegenkomen als stokvis, bakkeljauw, kibbeling, lekkerbek en natuurlijk als filet. Omdat je deze vis zoveel tegenkomt is het goed om te weten hoe lang je kabeljauw bewaren kan. Dat lees je hieronder.

Kabeljauw kan je rauw 1 dag bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Gekookte kabeljauw bewaren, kan 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Gebakken kabeljauw bewaren, kan ook 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Gebakken kibbeling kan je 2 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer. Ook een lekkerbekje kan je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet je of kabeljauw niet meer goed is?

Kabeljauw bewarenVerse vis is heel bederfelijk. Daarom moet je altijd goed kijken en ruiken. Als de vis niet goed ruikt: direct weggooien. De geur van bedorven vis is heel herkenbaar en laat weinig aan de twijfel over. Als de kleur van de vis afwijkt, moet je die ook niet meer opeten.

Hoe lang kan je kabeljauw buiten de koelkast bewaren?

Voor alle soorten kabeljauw, of ze nu vers, gebakken of gefrituurd zijn, geldt dat ze maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk van de winkel (of keuken) naar de koeling gaat.

Het maakt in principe niet uit of je de kabeljauw in de koelkast of in de vriezer plaatst. Als je maar zorgt dat je de vis binnen 2 uur gaat koelen. Als je te lang wacht, krijgen bacteriën de kans om te groeien. Wat weer verschillende gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Hoe lang kan je kabeljauw in de koelkast bewaren?

Verse, rauwe, kabeljauw kan je 1 dag in de koelkast bewaren. In principe moet je verse kabeljauw altijd dezelfde dag van kopen opeten. In het uiterste geval kan het de dag erna nog. Maar controleer dan goed of de kabeljauw nog vers is.

Kabeljauw filet die rauw is, is dus ook maar 1 dag houdbaar. Misschien dat de TGT datum op de verpakking afwijkt. In dat geval kan je die volgen. Maar als je een filet koopt zonder houdbaarheidsdatum is het verstandig om ook dan dezelfde dag de vis klaar te maken.

Alle gebakken, gekookte en gefrituurde soorten kabeljauw kan je twee dagen in de koelkast bewaren. Dus ook een kabeljauwtje uit de oven blijft nog 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Hoe moet je kabeljauw in de koelkast bewaren?

Verse kabeljauw moet je zo dicht mogelijk bij het vriespunt bewaren. Dat kan je doen door de kabeljauw goed in te pakken in vershoudfolie. Daarnaast kan je dan ijsklontjes bij de verse vis leggen om deze extra af te koelen. Dan blijft de kabeljauw zo lang mogelijk goed.

Hoe lang kan je kabeljauw in de vriezer bewaren?

Alle soorten kabeljauw blijven 3 maanden goed in de vriezer. Ook hier is het belangrijk dat je de vis zo snel mogelijk gaat invriezen.

Zodra je beslist om de kabeljauw in te vriezen, doe dat dan ook meteen. Wacht niet eerst een dag (of twee) voordat je gaat invriezen. Want dat gaat ten koste van de houdbaarheid van de vis.

Hoe moet je verse kabeljauw invriezen?

Als je verse kabeljauw wilt invriezen, volg dan de volgende stappen voor het beste resultaat.

  • Spoel de verse vis goed met water af en dep deze daarna weer droog.
  • Pak de verse kabeljauw stevig in met vershoudfolie.
  • Zorg dat je de kabeljauw in moten of filets verpakt.
  • Leg de stukken los in de vriezer zodat ze zo snel mogelijk invriezen.

Let er altijd op dat je verse vis gebruikt. Kabeljauw die al een dag heeft gelegen, moet je niet meer invriezen.

Kabeljauw bewaren, de cijfers:

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Bakkeljauw (gebakken) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Bakkeljauw (gedroogd en ongekookt) 1 jaar 1 jaar n.v.t.
Kibbeling 2 uur 2 dagen 3 maanden
Lekkerbek 2 uur 2 dagen 3 maanden
Stokvis (gebakken) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Stokvis (gedroogd en ongekookt) 1 jaar 1 jaar n.v.t.
Verse kabeljauw 2 uur 1 dag 3 maanden