Kaas Bewaren

Kaas is een zuivelproduct van melk. Hiervoor wordt meestal de melk van koeien, schapen en geiten gebruikt. Wij kennen Harde, snijdbare, Kaas (o.a.jong, belegen, extra belegen, oud en overjarig, Zachte Kaas (o.a. Brie, Camenbert, Smeerkaas en Roomkaas) en Verse Kaas (o.a. Hüttenkäse, Mozzarella, Boursin en Kwark en natuurlijk veel buitenlandse Kaas. Kaas bevat belangrijke voedingsstoffen maar ook veel zout en verzadigd vet. Kaas bestaat ook in de lichtere varianten zoals 10+, 20+ en 30+. Van Harde Kazen die worden ingevroren gaat de smaak en kwaliteit aanmerkelijk achteruit. Het is belangrijk om te weten hoelang Kaas houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Kaas? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Kaas Bewaren

Koelkast Diepvries
Zachte kaas 4 dagen (geopend) n.v.t.
Harde kaas 2 maanden na THT (ongeopend) 2 tot 4 maanden
Harde kaas 2 weken (aangesneden) 2 tot 4 maanden
Harde kaas (plakken) 2 weken (geopend) 2 tot 4 maanden
Zachte kaas  4 tot 7 dagen (geopend) n.v.t.
Roomkaas  4 dagen (geopend) n.v.t.
Smeerkaas  7 dagen (geopend) n.v.t.
Geraspte Kaas 2 dagen 2 tot 4 maanden

Kaas BewarenHoe kun je vaststellen of Kaas niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Kaas niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Kaas beschimmeld, uitgedroogd of niet meer goed smaakt of ruikt dient de Kaas weggegooid te worden.

Hoe moet je Kaas bewaren?

In de koelkast kan geopende Harde Kaas tot 2 weken bewaard worden. Plakken Harde Kaas kunnen tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Zachte Kazen kunnen 4 tot 7 dagen bewaard worden, Roomkaas tot 4 dagen en Smeerkaas tot 7 dagen en Geraspte Kaas tot 2 dagen. Bewaar Kaas, na gebruik, in de koelkast in een gesloten verpakking van folie of kaaspapier. Gebruik bij Zachte en Verse Kaas telkens een schoon mes of lepel om besmetting van het product te voorkomen. Voor alle Kazen in gesloten verpakking volg bewaaradvies en lees de houdbaarheidsdatum. Ongeopende Harde Kaas kan tot 2 maanden na de THT-datum nog  geconsumeerd worden, mits de verpakking nog heel en niet beschadigd is. Check en proef de Kaas van te voren om te beoordelen of de Harde Kaas nog voor consumptie geschikt is. Harde Kazen kunnen 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaard worden. Helaas komt dit niet tegen goede aan de smaak en kwaliteit.