Jalapeno peper bewaren

Pepers zijn er tegenwoordig te kust en te keur en in veel soorten te koop. Van zoetig, mild, scherp tot superscherp. De Jalapeño peper is een chilipeper en verwant aan de paprika en cayennepeper. De Jalapeño is verkrijgbaar in een glanzende groene of rode kleur. Een Jalapeño is supergezond en bevat veel vitamines en o.a. calcium, ijzer en zink. De meeste Jalapeños zijn mild van smaak en worden vooral in de Mexicaanse keuken gebruikt. Laat je bij aankoop dan ook goed voorlichten of je de milde of scherpe variant koopt.  Dus begin je net met Pepers te eten dan kun je dit het beste opbouwen. Het is jammer om je gerechten zo te kruiden dat het niet meer eetbaar voor je is. Let op dat je tijdens het snijden van de Peper en het verwijderen van de zaden je  niet in de ogen wrijft. Drink geen water om de scherpte te blussen maar neem een hapje rijst of schepje suiker. Met verse Jalapeños kun je heerlijke salsa’s maken, in ringen gesneden bij nachos eten en in salades verwerken. Jalapeños zijn ook in potten verkijgbaar. Het is belangrijk om te weten hoelang Jalapeño houdbaar is en onder welke condities.

Jalapeño bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Jalapeño (vers)  1 week  2 tot 3 dagen  6 maanden
Jalapeño (in blik / pot)  ongeopend: THT enkele weken  n.v.t.

Hoe kun je vaststellen of Jalapeño niet meer goed is?

Jalapeno peper bewarenJe kunt het beste vaststellen of Jalapeño niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Jalapeño rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden. Als het water in de pot met Jalapeños troebel is en niet meer goed ruikt dan dient het product weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Jalapeño bewaren?

  • Hele Jalapeño kan 1 week in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak.
  • Gesneden Jalapeño kan 2 tot 3 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.
  • In de diepvries kan Jalapeño mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak.
  • Ongeopende Jalapeño in pot volg hiervoor het bewaaradvies op de verpakking. Als de deksel van de pot bol staat en het water troebel is en een vieze geur heeft dient het product weggegooid te worden.
  • Geopende Jalapeño in pot kan enkele weken in de koelkast bewaard worden. Gebruik telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen.