Houdbaarheid Room

Room wordt in Nederland gemaakt van Koemelk en het vetgehalte dient  minstens 10% vet te zijn. De bekendste roomsoorten zijn Slagroom (bevat minimaal 30% vet), (Gezoete)Spuitroom, Koffieroom (bevat 20% vet) Schenkroom (bevat 20% vet), Kookroom (bevat 20% vet) en Zure Room (bevat 20% vet). Alle aangeboden Roomsoorten zijn ook in lightvorm te koop. Room wordt veel gebruikt in taarten, gebak, sauzen, pastagrechten en toetjes. Het is belangrijk om te weten hoelang Room bewaard kan worden en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Room? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Room

Koelkast Vriezer
Banketbakkersroom Geopend 3 tot 5 dagen 1 maand
Koffieroom Geopend 5 tot 7 dagen 1 maand
Schenkroom Geopend 5 tot 7 dagen 1 maand
Zure room Geopend 5 tot 7 dagen 1 maand
Kookroom Geopend 3 tot 5 dagen 1 maand
Slagroom (geklopt) Geopend  4 tot 6 dagen 1 maand
Slagroom (ongeklopt) Geopend  4 tot 6 dagen n.v.t.
Spuitroom Tot de THT datum n.v.t.

Houdbaarheid RoomHoe kun je vaststellen of Room niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of producten van Room niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de producten van Room dikke brokken hebben en zuur smaken dienen de producten weggegooid te worden.

Hoe moet je Room bewaren?

In de koelkast kunnen geopende Roomproducten volgens bovengenoemd schema bewaard worden. Zet de Roomproducten na gebruik telkens direct weer terug in de koelkast. Bewaar restjes Roomproducten in gesloten flesjes of pakjes. Gebruik bij het uitscheppen van Zure Room telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen. Spoel na gebruik het mondje van de Spuitroom goed schoon met water om schimmelvorming te voorkomen. Gooi ongeopende Roomproducten niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Ook hier geldt ruik en proef  een beetje van het Roomproduct om de kwaliteit te beoordelen.