Houdbaarheid Rode Wijn

Veel mensen drinken graag bij een etentje een lekker glas Rode Wijn. Ook bij een mooi stuk kaas is een glas Rode Wijn een goede combinatie. Om optimaal van een goed glas Rode Wijn te genieten is het belangrijk om te weten hoelang Rode Wijn houdbaar is. Dus wat is de houdbaarheid van Rode wijn? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Houdbaarheid Rode  Wijn

Buiten de koelkast
Lichte rode wijn (op dronk)  maximaal 1 jaar
Krachtige rode wijn (op dronk)  3 tot 6 jaar
Rode wijn met schroefdop  Binnen 3 jaar

Houdbaarheid Rode wijnHoe kun je vaststellen of Rode Wijn niet meer goed is?

Afhankelijk van de kwaliteit van de Rode wijn is deze minstens 3 tot 5 jaar houdbaar. Een goede kwaliteit Rode wijn is in principe wel meer dan 10 jaar of langer houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de Rode Wijn dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of zuur smaakt, dien je het product weg te gooien.

Wat betekent dat een wijn op dronk is?

Als een wijn “op dronk” is, kan je deze meteen drinken. Daarvoor gelden de houdbaarheidsdata zoals ze hierboven beschreven staan. In principe geldt dit voor de meeste wijnen die je in het dagelijks leven zult tegenkomen.

Wat zijn bewaarwijnen?

Een bewaarwijn is niet lekker op het moment dat je deze koopt. Deze wijn moet eerst een tijd bewaard worden voordat de smaak goed is. Dit zijn vaak wijnen van hoge kwaliteit uit bekende wijnstreken zoals Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Merlot of Syrah.

Hoelang is rode wijn met schroefdop te bewaren?

In principe blijft een wijn met schroefdop net zo lang goed als die met kurk. Maar de wijnen met schroefdop zijn vaak bedoeld om meteen op te drinken. Daarom zijn deze flessen het beste binnen 3 jaar te drinken.

Hoe moet je Rode Wijn bewaren?

Je kunt ongeopende Rode wijn het beste, liggend, koel en droog bewaren in een gesloten ruimte. Buiten het zonlicht. Zo blijft de Rode Wijn het beste bewaard. De ruimte waar je de wijn bewaart, voldoet het liefst aan de volgende eisen:
  • Ongeveer 12 graden temperatuur.
  • Constante temperatuur.
  • Donker en goed geventileerd.
  • De fles ligt plat zodat de kurk de wijn raakt.