Houdbaarheid Mosterd

De basisingrediënten voor Mosterd zijn azijn, mosterdzaad, zout en water. Door het toevoegen van allerlei kruiden, specerijen, honing of suiker ontstaan er verschillende smaken. Er zijn erg veel verschillende soorten Mosterd die ook vaak streekgebonden zijn, van fijn tot grof. Ook de buitenlandse Mosterds zijn in de winkel goed vertegenwoordigd. Wie kent het niet een beetje Mosterd bij een worst, hotdog, kroket of een boterham met kaas. Het is belangrijk om te weten wat de houdbaarheid van Mosterd is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Mosterd? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Mosterd

Buiten Koelkast (ongeopend) Koelkast
Gewone mosterd  1 – 2 jaar na THT*  9 tot 12 maanden
Dijon mosterd  2 – 3 jaar na THT*  9 tot 12 maanden
Honingmosterd  2 – 3 jaar na THT*  9 tot 12 maanden
Zelfgemaakte mosterd  1 dag (direct consumeren)  1 week tot 1 jaar (afhankelijk van bewaarwijze)
Chinese mosterd  1 – 2 jaar na THT*  9 tot 12 maanden

Houdbaarheid Mosterd

Hoe kun je vaststellen of Mosterd niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Mosterd niet meer goed is door te zien, ruiken en als dat er allemaal goed uitziet proeven. Als de Mosterd niet meer goed ruikt, uitgedroogd, donker verkleurd of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.

Hoe moet je Mosterd bewaren?

Omdat het basisingrediënt van mosterd uit azijn bestaat kan Mosterd zowel in als buiten de koelkast, erg lang, bewaard worden. Zorg ervoor dat je de verpakking altijd goed afsluit, en in een droge, donkere en koele omgeving bewaart.

Hoe moet je zelfgemaakte Mosterd bewaren?

Zelfgemaakte mosterd is natuurlijk hartstikke lekker. Als je deze maakt en in een open bakje serveert, kan je de mosterd een dag buiten de koelkast bewaren. Als je datzelfde bakje afdekt, kan je dat tot wel een week in de koelkast bewaren. Als je direct nadat je de mosterd gemaakt hebt deze in een goede container bewaart, kan je dit wel een jaar bewaren. Denk dan aan een goed afgesloten (luchtdicht) container als een weckpot.