Houdbaarheid Melk

Verse Melk is gepasteuriseerd en kort houdbaar. Er zijn de volgende soorten Melk: Volle Melk, Halfvolle Melk en Magere Melk. Houdbare Melk is gesteriliseerd en kan enkele maanden bewaard worden. Zet verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast. Hierdoor blijft de Melk langer goed. Het is belangrijk om te weten hoelang Melk houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van Melk? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Melk

 OngeopendKoelkastVriezer
Lang houdbare melkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
Volle melkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
Magere melkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
Melk 0% vetKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
Halfvolle melkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
GeitenmelkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden
KarnemelkKijk, ruik en proef na THT4 tot 6 dagen2 maanden
KokosmelkKijk, ruik en proef na THT4 dagen3 maanden
KoffiemelkKijk, ruik en proef na THT5 tot 7 dagen2 maanden
Melkpoeder vol1 jaarn.v.t.n.v.t.
Koffiemelkpoeder1 jaarn.v.t.n.v.t.
ChocolademelkKijk, ruik en proef na THT3 tot 5 dagen2 maanden

Houdbaarheid MelkHoe kun je vaststellen of Melk niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Melk niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Melk ruikt, klontert en zuur smaakt dient de Melk weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Melk bewaren?

In de koelkast kan Verse Melk 3 tot 5 dagen bewaard worden. Zet de Verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast.

Gesteriliseerde Melk is enkele maanden houdbaar en kan buiten de koelkast bewaard worden. Volg bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Kan je melk invriezen?

Koemelk kan je, net zoals andere vloeistoffen, goed invriezen. Als je dus koemelk over hebt dat je niet meer op tijd kan opdrinken of je hebt een goede aanbieding gescoord en veel pakken melk ingeslagen, hoef je het dus niet weg te gooien. Hieronder delen we vier tips om melk goed in te vriezen.

Melk in de vriezer bewaren

De melk kan ingevroren worden in de originele verpakkingen, in een glazen fles of een pak. Ook kan je het overgieten in een glazen pot of een bewaarcontainer. Melk zet echter wel uit als het invriest. Zorg er dus voor dat er ruimte is voor de melk om uit te zetten.

Hoe lang is melk houdbaar in de vriezer?

Als je de melk invriest voor de tht datum is het nog twee maanden houdbaar. Let wel, dit is een richtlijn. Om zeker te weten dat je geen bedorven melk drinkt, is het een goed idee om de invriesdatum en de tht datum op de bewaarverpakking te schrijven. Zo weet je precies tot wanneer je de melk nog kan gebruiken. Laat de melk in de koelkast ontdooien om bederf te voorkomen

Maak kleine porties voor de vriezer

Mocht je een grote hoeveelheid melk over hebben die je wilt invriezen, is het slim om deze in kleinere porties in te vriezen. Zo hoef je niet in één keer een grote hoeveelheid melk te gebruiken. Giet bijvoorbeeld de melk in een ijsblokjeshouder om in te vriezen. Ook kan je de melk in kleinere bakjes of (siliconen) zakjes invriezen.

Wat als de melk gaat schiften?

Melk gaat schiften in de vriezer. Doordat de textuur van melk verandert als het wordt ingevroren, gaat de melk schiften tijdens het ontdooien. Geen zorgen, dit is normaal. Roer de melk goed door voordat je het gebruikt of schud de verpakking goed. Hierna kan je het gewoon weer drinken.

Kijk, ruik en proef altijd voordat je de melk gebruikt. Naast koemelk kan je ook andere soorten melk invriezen zoals geitenmelk, karnemelk, koffiemelk, sojamelk, amandelmelk, havermelk en andere plantaardige melken.