Houdbaarheid Jam

Confituur, Jam, Gelei en Marmelade is een heerlijk broodbeleg en kan ook worden gebruikt om taarten op te maken, over ijs worden gedaan of door yoghurt of vla worden geroerd. Confituur wordt gemaakt van hele vruchten en bevat de meeste vruchten. Jam wordt gemaakt van klein gesneden of gepureerde vruchten en bevat minder vruchten dan Confituur. Gelei wordt gemaakt van het sap van de vruchten. Na het koken van de vruchten wordt het sap gezeefd. De Gelei ziet er dan ook mooi helder uit. Marmelade wordt gemaakt van de schillen van citrusvruchten en heeft een bitterzoete smaak. Door de hoeveelheid gebruikte suiker wordt de Confituur, Jam, Gelei en Marmelade geconserveerd.

Jam bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Jam

 Ongeopend > 2 jaar

 Geopend tot 1 jaar

3 maanden
Zelfgemaakte jam

ongeopend 6 tot 12 maanden

geopend tot 3 maanden

3 maanden

Houdbaarheid JamHoe kun je vaststellen of jam niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Jam niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de smaak is teruggelopen en de Jam beschimmeld is dient zij weggegooid te worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade en zelfgemaakte Jam.

Hoe lang kun je jam bewaren?

  • Ongeopende Jam kan op een droge, koele plaats langer dan 2 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade.
  • Geopende Jam kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade.
  • Ongeopende zelfgemaakte Jam kan op een droge, koele en donkere plaats 6 tot 12 maanden bewaard worden.
  • Geopende zelfgemaakte Jam kan in de koelkast tot 3 maanden bewaard worden. Mede afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte suiker kan dit ook langer zijn.

Hoe lang kun je zelfgemaakte jam bewaren?

Zelfgemaakte jam kan 6 tot 12 maanden bewaard worden in een keukenkast of een koele, droge plek. Als de zelfgemaakte jam is geopend, kan je deze nog 3 maanden bewaren in de koelkast.