Houdbaarheid Eieren

Eieren worden al eeuwen door mensen gegeten. Niet alleen eieren van kippen maar ook van eenden, ganzen en kwartels. Eieren worden ook in veel producten verwerkt, bijvoorbeeld in mayonaise, gebak, toetjes, pannenkoeken enzovoort. Eieren worden gebakken, gekookt en gepocheerd. Eieren zijn poreus en daardoor kunnen er bacteriën binnendringen waardoor de eieren bederven. Daarom bewaren we de eieren in een doos in de koelkast. Het is belangrijk om te weten hoelang Eieren houdbaar zijn en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van eieren? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Eieren Bewaren

 KoelkastVriezer
Eieren (rauw) in eierdoos4 weken3 maanden
Eieren (gekookt)1 weekn.v.t.
Eiwit (rauw)1 dag3 maanden
Eidooier (rauw)1 dag3 maanden
Eidooier (gekookt)1 weekn.v.t.
Gevuld ei1 dagn.v.t.
Ei (gebakken)2 dagen3 maanden

Gekookt Ei BewarenHoe kan je zien of eieren nog goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of een ei meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het ei naar zwavel ruikt, is het in elk geval niet meer houdbaar. Je kan ook de watertest doen om te kijken of het eitje nog goed is. Dan dompel je het ei onder in water. Als het ei naar boven drijft, is het niet meer houdbaar.

Tips om te zien of eieren nog goed zijn

Een extra tip om te bepalen of eieren nog goed zijn, is door ze in water onder te dompelen. Zorg dat je genoeg water in een pannetje of kom doet en laat de eieren rustig onder water zinken.

  • Ligt het ei plat op de bodem? Dan is het ei vers en nog goed.
  • Staat het ei overeind, maar raakt het nog de bodem? Dan is het ei niet meer kakelvers maar prima te eten.
  • Drijft het ei? Dan moet je het ei weggooien.

Met deze tip om te zien of een ei nog goed is, kan je nooit meer per ongeluk een slecht ei eten.

Eieren testen in water

Waarom gaan eieren drijven als ze niet meer goed zijn?

Er zit een kleine luchtkamer in het ei. Hoe ouder het ei, hoe meer vocht in het ei verdampt en dus lucht wordt. Daardoor wordt de luchtkamer steeds groter en gaat het ei uiteindelijk drijven.

Hoe lang kun je eieren bewaren?

In de koelkast kunnen eieren in een eierdoos tot 4 weken bewaard worden. Door de eieren in de eierdoos te bewaren, drogen ze minder snel uit. Door te zorgen dat de koelkast koel genoeg is (bij voorkeur minder dan 4°C) krijgen bacteriën ook minder kans om te groeien.

Hoe lang blijft een ei goed in de koelkast?

Het ligt eraan of een ei gekookt is of nog rauw. Rauwe eieren in de schaal blijven tot zo’n 4 weken goed. Rauwe eieren zonder schaal, bijvoorbeeld eiwit of eigeel maar een dag. 

Gekookte eieren blijven ongeveer een week goed in de koelkast. Dat kan zowel in de schaal als zonder schaal.

Hoe lang blijven eieren goed buiten de koelkast?

Eieren moet je niet buiten de koelkast bewaren. Een gekookt of gebakken ei blijft zo’n 2 uur goed buiten de koelkast. Daarna moet je het eigenlijk weggooien. 

Een rauw ei in de schaal en in de doos moet je ook zo snel mogelijk in de koelkast plaatsen. Het liefst wil je dat je de eieren vanuit de winkel zo snel mogelijk in de koeling plaatst. Probeer het binnen 2 uur. Als je wilt weten of een ei nog goed is, gebruik dan de watermethode hierboven beschreven.

Waarom worden eieren in de supermarkt niet in de koeling bewaard?

De eierschaal beschermt het ei tegen dingen als vocht en vuil. Als je eieren in de koeling bewaard, en er dan uithaalt, worden de eieren vochtig. Dat komt door het temperatuurverschil. Als de eieren vochtig worden, groeien bacteriën harder. Daarom moet je een ei dat je uit de koeling haalt dus ook opeten en niet meer terug in de koeling plaatsen.

Gekookte eieren bewaren

Als je eieren al gekookt hebt, zijn ze nog steeds houdbaar! Een gekookt ei kan je zowel in de schaal als gepeld bewaren. Als je de gekookte eieren ongepeld bewaart, blijven ze vier dagen tot een week goed. Als de eieren gepeld zijn, moet je ze in het water bewaren. Dan blijven ze ongeveer een week goed. Zorg wel dat je het water ververst tussendoor.

Een hard gekookt ei blijft in de schaal zo’n 4 dagen tot een week goed. Als het hard gekookte ei gepeld is, kan je die in een laag water een week bewaren.

Verse eieren van de boer blijven maximaal 4 weken goed. Je kunt de eieren eventueel in water onderdompelen. Als ze op de bodem liggen zijn ze vers, als ze drijven zijn ze bedorven.

Hardgekookte eieren blijven 2 uur buiten de koelkast goed. 

Gekookte eieren kan je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Met schaal blijven ze 4 dagen tot een week goed. Als je ze zonder schaal bewaart, moet je ze onder water bewaren. Ververs het water regelmatig, dan blijven ze een week goed.

Verse eieren zijn in principe 4 weken houdbaar. Je kan rauwe eieren in water onderdompelen. Als de eieren op de bodem liggen, zijn ze vers. Als de eieren drijven, zijn ze bedorven.

Verse eieren van eigen kippen blijven 4 weken goed. Als je twijfelt, kan je de eieren onderdompelen in water. Als de eieren op de bodem liggen, zijn ze vers. Als de eieren naar boven drijven, zijn ze bedorven.

Rauwe eieren moet je in de eierdoos bewaren. De doos zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen en langer houdbaar blijven. 

Ja. Eieren kunnen bederven. Als je eieren niet goed bewaart of te lang bewaart, bederven ze. 

Eieren mogen juist wel in de koelkast. Sterker nog, je bewaart eieren het beste in de koelkast.