Houdbaarheid Champagne

Champagne wordt vaak gedronken als er iets te vieren valt, bijvoorbeeld een promotie en natuurlijk op het nieuwe jaar. Omdat champagne over het algemeen alleen voor bijzondere gelegenheden gebruikt wordt blijft deze vaak lang staan. Daarom is het handig om te weten hoelang de champagne nu echt houdbaar is. Dus wat is de houdbaarheid van champagne? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Houdbaarheid Champagne

Ongeopend Buiten Koelkast
 Non-vintage Champagne 1 jaar
 Vintage Champagne 5 jaar
 Prestige Cuvée Champagne 15 jaar
Geopend Koelkast
 Non-vintage Champagne 3 dagen
 Vintage Champagne 3 dagen
 Prestige Cuvée Champagne 3 dagen

Houdbaarheid ChampagneHoe kun je vaststellen of champagne niet meer goed is?

De beste manier om vast te stellen of champagne niet meer goed is, is door middel van zien, ruiken en proeven. Als je geen bubbels meer ziet in de champagne is deze waarschijnlijk niet meer goed. Daarnaast zal de champagne waarschijnlijk vlak en zuur gaan smaken.

Hoe moet je champagne bewaren?

Het bewaren van champagne moet aan een aantal eisen voldoen om de houdbaarheid te garanderen:
  1. Temperatuur: zorg dat de fles op een regelmatige temperatuur tussen de 7 en 12 graden Celsius bewaard wordt. Het is belangrijk dat de fles niet aan temperatuur schommelingen wordt blootgesteld. Laat deze dus ook niet “even” in de zon liggen.
  2. Donkere ruimte: zorg dat de fles in een donkere ruimte bewaard wordt en niet te lang of teveel aan zonlicht wordt blootgesteld.
  3. Liggend bewaren: bewaar de fles horizontaal. Hierdoor sluit de kurk het beste af en droogt deze niet uit. Daarnaast dient de fles zo min mogelijk bewogen te worden. Het is daarom niet handig deze in de koelkast te bewaren.

Hoelang kun je champagne bewaren?

Vanwege de aard van champagne is het handig om de bovengenoemde jaren en dagen nog van extra uitleg te voorzien. De houdbaarheid van champagne wordt door een aantal factoren beïnvloed, naast de methode van bewaren:
  1. Gebruikte druivensoorten: hoe beter de gebruikte druivensoort hoe langer de champagne houdbaar is.
  2. Rijpingstijd: een champagne is net zolang houdbaar als deze gerijpt heeft. Hoe langer dus de rijpingstijd, hoe langer de champagne houdbaar is.
  3. Oogstjaar: hoe beter het oogstjaar, hoe beter de druivensoort en hoe langer dus de champagne houdbaar is.
  4. Kurk: de kwaliteit van de kurk bepaalt hoe goed de fles wordt afgesloten. Hoe beter dus de kurk, hoe langer de fles houdbaar is.
  5. Maat van de fles: het formaat van de gebruikte fles heeft ook invloed op de houdbaarheid. Het beste formaat is de magnum van 1,5 liter; deze is het langst houdbaar ten opzichte van andere formaten.